Основна битка в изборите на нов парламент на 14 ноември ще е за второто място. Това става ясно от проучване на "Галъп интернешънъл болкан", направено по поръчка на БНР между 1 и 9 ноември сред 1006 души.

Ако изборите за Народно събрание бяха в края на първата десетдневка на ноември, ГЕРБ биха получили 23,5% от вота. "Продължаваме промяната" и БСП са с равни шансове - съответно с 15,5% и 15,2%. "Има такъв народ" пък получава 11,4% подкрепа, ДПС - 11,3%, а "Демократична България" - 9,6%. 3,5% от възнамеряващите да гласуват избират "Възраждане", 3,4% - "Изправи се, България! Ние идваме", ВМРО - 2,1%, а 4,5% ще предпочетат други опции.

Основната битка ще е за второто място, т.е. за евентуално ключовия втори мандат за съставяне на правителство - между по-твърдата БСП и партията с по-голям резерв - ПП. Според "Галъп" към момента изходът от тази борба е непредвидим.

Първото място остава при ГЕРБ. По отношение на борбата за следващите места, както и за преминаване на бариерата от агенцията посочват, че дистанциите са малки и структурата на вота ще зависи от активността и степените на мобилизация на различните електорати.

Снимка 553189

Източник: Галъп интернешънъл

58,4%, или около 3,2 милиона души, заявяват, че ще гласуват със сигурност в парламентарните избори. Спрямо формалния списък това означава близо 48%.

В условията на пандемия и машинен вот обаче част от гласоподавателите биха се въздържали, макар да декларират готовност за гласуване, предупреждават от "Галъп". Заради изборите 2 в 1 обаче има и повече стимул за гласуване.

Ако президентските избори бяха в края на първата десетдневка на ноември, 48,6% биха гласували за Румен Радев, 25,3% - за Анастас Герджиков, 9,1% - за Мустафа Карадайъ, 5,2% - за Лозан Панов, 3% - за Костадин Костадинов, 1,5% за Милен Михов. 1,1% казват, че ще гласуват за Луна Йорданова. 2,1% казват, че ще гласуват с "Не подкрепям никого". 4,1%пък ще предпочетат други опции.

Снимка 553190

Източник: Галъп интернешънъл

58,2% заявяват, че със сигурност биха гласували на президентските избори, което също условно се равнява на около 3,2 милиона души, т.е. близо 48% от формалния списък. Бариерата за избягване на втори тур е около 3,35 милиона души. Дистанцията не е голяма и зависи от степента на мобилизация на гласуващите.

Проучването показва, че и като възможна активност, и като дял от гласовете, Румен Радев запазва шанс за победа още на първи тур, макар това да изглежда по-трудно в сравнение с периода преди няколко седмици. Евентуална победа още от първи тур ще зависи от способностите на Радев да активизира вот във финалните дни.

На евентуален балотаж биха се изправили Румен Радев и Анастас Герджиков.