Взети са всички мерки, за да не се блокира дейността на ДАНС.
Това заяви от парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, запитан от депутати от ГЕРБ какво се случва с дейността на Агенцията след вливането в нея на ГДБОП.

Йовчев обясни, че са били запазени оперативните дела, сградите и колите, техническите средства, включително и компютрите. Единствено бившите БОП-аджии са преподчинени вместо на МВР, на ДАНС.
Създадени са съвместни групи между МВР и ДАНС, които работят активно, за да се уредят и организационните и административните въпроси.

Депутатът Красимир Ципов заяви, че повече от три месеца след скандалната поправка „Пеевски" в закона за ДАНС, не могат да бъдат преназначени служителите.

Цветлин Йовчев обясни, че при преназначаване на служителите се отчита, че са държавни служители в МВР и че процесът трябва да завърши до 1 октомври. Прави се всичко възможно тази трансформация да бъде извършена по начин, който да не затрудни дейността на служителите.

Той добави и че с прекратяване на дейността на ГДБОП служителите, дали своето съгласие, са временно командировани и изпълняват служба в ДАНС.
ДАНС спазва стриктно буквата на закона, увери още министърът на вътрешните работи.

Все пак Цветлин Йовчев сподели загрижеността на Красимир Ципов за състоянието на ГДБОП.
Той обясни, че след съвещания с Прокуратурата, МВР и ДАНС и преглед на делата, които могат да бъдат реализирани в кратък период от време е установено, че в ГДБОП има само 3 такива дела, които в състав над 800 души е крайно недостатъчно.

Притеснен съм и от това, че в ГДБОП не е изграден необходимия инструментариум за противодействие на престъпността. Има по-малко от един секретен сътрудник на оперативен работник и малко повече от едно дело. Ако няма изграден инструментариум, ние не можем да очакваме, че ще имаме добри резултати, подчерта ще вътрешният министър.

Той добави и че през времето, през което не бяха влезли промените в закона за СРС-тата и подписвал разпореждания на исканията е нямало искане от ГДБОП по съществена разработка по наркотици, контрабанда или финансови престъпления срещу бюджета.
Още повече съм притеснен от твърденията на ръководството на Главната дирекция, че в България вече няма групи, които да се занимава с наркотрафик и че едва ли не това, което става в страната се извършва от махленски банди, изтъкна Цветлин Йовчев.
Той изрази учудването си как те биха могли да транспортират дрогата от Южна Америка до тук и да я дистрибутират в страната.

Той изрази загриженост от опасенията на Красимир Ципов, че би могло да бъде извършена политическа чистка в Дирекцията: „Това означава, че предполагате, че служители в ГДБОП са политически обвързани, за да бъде извършена политическа чистка. Аз не желая да си го помислям дори това. Искрено се надявам тук да бъркате".