"Последното, което чух от председателя на парламентарната група на президента е, че избори през 2024 година няма да има". Това заяви бившият шеф на украинската служба за сигурност и бивш шеф на военното разузнаване на Украйна генерал Игор Смешко по повод на предстоящите президентски избори в Украйна, която е във война, съобщава bTV.

Мандатът на президента на Украйна Володимир Зеленски изтича след едва два месеца, а през март догодина в Украйна трябва да има избори.

В края на ноември Давид Арахамия, ръководителят на парламентарната фракция на партията "Слуга на народа" заяви, че през 2024 г. в Украйна няма да има президентски, парламентарни или местни избори. 

"Не мисля, че догодина изобщо може да има избори: нито президентски, нито парламентарни, нито местни", каза той.

Очаква се Върховната Рада на Украйна да вземе окончателното решение. 

През 2024 г. в Украйна няма да се проведат избори

През 2024 г. в Украйна няма да се проведат избори

Това заяви в петък Давид Арахамия, ръководителят на парламентарната фракция на партията "Слуга на народа"

Самият Смешко е сред критиците на Зеленски. Вярва, че Украйна е можела да се подготви за войната и да не допусне да бъде окупирана част от територията ѝ. Той обаче критикува като цяло наивността на президентите на Украйна след 2014 година заради това, че не са осъзнавали очевидното - след Крим и Донбас, Русия има за цел цяла Украйна. 

"Първо не беше проведена пълна мобилизация. Ние не разгърнахме резервите си преди нахлуването. Още преди това - през 2014 г. ние не защитихме Крим. Имахме достатъчно сили да се защитаваме в Крим. Ако се бяхме защитавали в Крим, никаква инвазия в Донецк и Луганск нямаше да има. Не се подготвихме за стратегическа отбрана. През 2022 г. от трите основни направления, от които нахлуха руснаците трябваше навреме да се разгърнат оперативно стратегическите резерви. Трябваше да се изградят съответните фортификационни съоръжения и минни полета. Знаете, че Украйна може да изработва най-добрите ракети в света, високоточни. Не успяхме навреме да поставим ВПК на военни релси, макар че войната вече вървеше 8 години", коментира Смешко.

"Моята лична гледна точка е, че ако Русия иска неутралитет на Украйна, подписваме в рамката на Будапещенския меморандум, гаранции за целостта на Украйна, ако тя ще остане неутрална. Ние възстановяваме системата от международни договори, допълваме ги с нов, ако НАТО гарантира нашата сигурност. Ако Русия се страхува, че на територията на Украйна ще има някакви бази, добре, няма да има никакви бази. Но възстановете нашата територия изцяло. И като знаете, че има прецедент, когато сте ни нападнали, ние трябва да имаме нов гарант, без да сме сме част от НАТО. Всичко на този свят все някога се прави за първи път", коментира още той.

ген. Игор Смешко: „Южен поток" е голям удар върху Украйна

ген. Игор Смешко: „Южен поток" е голям удар върху Украйна

Смешко е в България за представянянето на своята историческа книга за Украйна.