Бюджетът, който служебният кабинет смята да внесе, не може да се гледа от Народното събрание. Такава позиция изрази пред Bulgaria ON AIR икономистът Георги Ганев, избран за депутат от "Демократична България".

"Този бюджет не може да бъде бюджет, който да се гледа в Народното събрание. Трябва да има ясна структура на Министерския съвет, защото бюджетът се подрежда по нея", коментира Ганев в предаването "Денят ON AIR".

Той посочи, че няма как до края на декември да има гласуван бюджет.

"Ако се смени структурата на изпълнителната власт, трябва технологично време да се пренапишат таблиците в бюджета. Второ, трябва да се внесе. Да мине през комисия, да влезе на първо четене. Всичко това е време. След това да има срок за предложения. След това започва четене на второ четене. Дори през нощите да работим, пак не може да стане за един месец." - аргументира се експертът.

Бюджет 2022 - кризисен с дълг до 6 млрд. лева

Бюджет 2022 - кризисен с дълг до 6 млрд. лева

Новото правителство ще трябва да използва като основа проектобюджета на служебния кабинет

"Към ноември, по груба оценка, имаме все още излишък от 570 милиона лева. Няма да завършим годината така. Винаги може да се разчита на българската държава да хвърли едни милиони през декември. Така че ще завършим на дефицит, но не очаквам той да бъде близо до границата, която е в Закона за бюджета. Може би максимум 3% от БВП ще се окаже дефицитът на касова база." - разясни Ганев.

Той прогнозира, че до края на януари може да има нов бюджет.

Икономистът отбеляза, че в "Демократична България" не е обсъждана идеята за увеличаване на минималната пенсия.

Минималната пенсия става 370 лв.

Минималната пенсия става 370 лв.

Увеличението влиза в сила от 1 октомври

"Основното говорене в нашата група беше да се спре вдигането на минималната пенсия. Трябва хората да получават пенсия въз основа на пенсионните си вноски, а не въз основа на някакви социални идеи в държавата. Ако държавата има социални идеи, това трябва да минава по линията на социално подпомагане на бедни хора с общите данъци, не с пенсионно-осигурителните вноски." - обясни той.

Ганев каза още, че не му е предлаган пост в изпълнителната власт.