Според устава на БСП, който трябва да се тълкува от Конгреса, а не от Общопартийна контролна комисия, Корнелия Нинова може да се кандидатира за трети мандат. Това заяви Георги Свиленски, депутат от БСП, в студиото на БТВ по повод забраната на Контролната комисия Нинова да се кандидатира за трети мандат.

По думите му Нинова няма изкарани цели два мандата понеже подаде оставка преди да й изтече вторият мандат, затова може да се кандидатира отново.

Общопартийна контролна комисия няма функцията да тълкува, а тя може да се изкаже след избора на лидер, обясни още Свиленски. Той отново критикува забраната на комисията и посочи, че дори получавал писма от обикновени граждани социалисти с питане какво се случва в БСП.

Корнелия Нинова хвърли оставка от БСП

Корнелия Нинова хвърли оставка от БСП

Остава депутат, избран от гражданите

Запитан дали според него бившият вече лидер на партията иска да се пробва за трети мандат, Георги Свиленски беше категоричен, че това е въпрос към Корнелия Нинова, но било ясно, че тя има право да се кандидатира понеже решението на Контролната комисия не било по устава на БСП.

По повод ниските резултати от изборите на 9 юни, Свиленски обясни, че се правят анализи, за да се разберат причините.

Относно войната между БСП и президента Румен Радев, Георги Свиленски изказа мнение, че заради държавния глава БСП е загубила толкова гласове и специално заради "Продължаваме промяната" и "Български възход", които са създадени от Радев, по думите на Свиленски.

Той също каза, че много хора са опитали да превземат партията на социалистите, включително Ваня Григорова и Мая Манолова.

На въпроса дали очаква изненади от членове на БСП на утрешното гласуване за правителство с мандат на ГЕРБ, Георги Свиленски отбеляза, че партията има решение да не подкрепи правителство нито с първия, нито с втория мандат. Но за третия мандат няма решение, чуват се и противоречиви мнение, уточни още той, като добави, че за него няма логика да не се подкрепят първите два мандата на ГЕРБ и ДПС, но да се подкрепи третият мандат с двете партии.

Свиленски коментира, че БСП ще подкрепят експертно правителство и критикува лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че си е променил няколко пъти мнението за последните дни.

По повод днешното изказването на Радев, че той е предложил правителство на малцинството, Свиленски посочи, че разполагали с информация, че Борисов и Радев се слушали един друг.

Радев: Процесите в РСМ я отдалечават от европейската интеграция

Радев: Процесите в РСМ я отдалечават от европейската интеграция

Когато се подпише международен договор, той трябва да се изпълнява от всички следващи правителства, а не да се ревизира