Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка. След изборните резултати на социалистите, които трайно се устремяват към дъното, доближавайки се до малка парламентарна група. Самата Нинова определи резултатите като "катастрофални", но и заяви, че е ясно, че в ляво няма нищо сериозно освен БСП. А и в парламента БСП е единствената, която представлява лявото.

БСП, въпреки че също остана в опозиция както "Възраждане", продължава да губи гласове. 151 557 души са подкрепили Столетницата сега, при 225 914 на предишните парламентарни избори, което е 74 357 по-малко. Това нареди БСП на пето място в 50-тия парламент.

Вчера, още преди излизането на окончателните резултати на ЦИК, младежите от БСП разпънаха трансперант на Позитано 20 с искането за оставка. Припомняме, че това не е обаче първата оставка на Корнелия Нинова - това се случи и през 2021 г.

Днес Корнелия Нинова обяви, че свиква Националния съвет, който да приеме оставката й. През септември ще има пряк избор на председател на левицата, а Конгрес - през октомври. Един от заместниците й трябва да изпълнява длъжността лидер на партията, като Нинова избори имената им. Тя остава в парламента, но не отговори на въпроса дали пак ще се кандидатира за председател на партията отново.

Оставка на Нинова искат младежите в БСП

Оставка на Нинова искат младежите в БСП

Заради резултатите на изборите

Най-голямата тревога за България е дъното на ниската избирателна активност, отчете лидерът на червените. Протестният вот се изрази с негласуване, допълни тя. Сега на политиците трябвало да им светне червената лампичка. Нинова отчете и пълен провал на българските социолози, тъй като не са засекли феноменът на "Величие".

Корнелия Нинова вижда опасност от поредица от избори. Нови избори на есен ще доведат до още по-ниска избирателна активност, смята червеният водач. Тя е притеснена от опасността за демокрацията.

Няма победител на тези избори, а всички без ДПС и ИТН губим гласове, заяви вече лидерът в оставка Нинова. Вече няма и голяма силна партия в НС, а тази фрагментация означава нестабилност, опасява се Нинова.

На практика в ляво няма нищо друго сериозно освен БСП, доволна е тя. Единствено БСП представлява лявото, подчерта соцводачът. Война с левите БСП не водели, стана ясно от коментара й. Иначе червените били отборни играчи и Нинова призова останалите леви формации да се върнат в столетната партия.

Партийни сглобки не правим, правителство на ГЕРБ не подкрепяме, заяви тя. Левите са за надпартийно правителство.

Хубава, жива кампания отчете лидерът на червените. По темите, които столетницата отстоявала, нямало грешки, и, според Нинова, няма грешки и по политиките, които са отстоявани. Направи и аналогия, че от изборите за европейски парламент се вижда, че основните теми, по които е работила БСП досега, вече са актуални и на европейско равнище. Припомняме, и че според изборните резултати за предстоящия мандат БСП ще изпрати двама евродепутати, при досегашните 5-ма, които членуваха в групата на ПЕС.