Корнелия Нинова подаде оставка като лидер на БСП. Това обяви самата тя на пресконференция в централата на партията.

От вчера една група в БСП ѝ искат оставката, но Корнелия Нинова заяви, че тя не се впечатлява от това, защото това са хора, които вече 5 години го правят. Абсолютна изненада за нея е обаче, че оставката й я иска служебният кабинет чрез говорителя си Антон Кутев. Както и от ИК на Румен Радев и Илияна Йотова.

Антон Кутев: Нинова да подаде оставка, за да оцелее БСП
Обновена

Антон Кутев: Нинова да подаде оставка, за да оцелее БСП

Спасяването на столетницата щяло да е дълъг, труден и несигурен процес

На първите структури Нинова предлага да не се занимават с партийно строителство, на служебния кабинет да си гледа кризите и да не инженерства в БСП. На ИК на Румен Радев и Йотова Нинова пожела да си гледат балотажа. Поемам цялата отговорност, вината е само моя и мълчах, когато трябваше да говоря и да казвам истината, подчерта Нинова.

Нинова заяви, че други хора пък, членове на БСП, й звънят и пишат с призив да не подава оставка и заявка, че подкрепят председателят на социалистите и занапред.

След окончателното преброяване от изборите, Нинова оцени резултата на БСП като катастрофален. Обективните причини за резултата на БСП е, че машинният вот е затруднил избирателите на "червените" особено при гласуване 2 в 1. Отлив на избиратели има и заради ковид кризата. Има и субективни причини за лошия резултат на БСП на изборите, но Нинова ще поеме отговорността.

Припомняме, това не е първата оставка, която заявява, че подава Корнелия Нинова. Предишният път тя е оттегли именно с аргумент, че предстои така или иначе първия пряк избор в партията на лидер, който да води социалистите. След изборите юли месец от БСП заявяваха и че исканията за оставка на лидера са несъстоятелни, предвид тежката политическа криза в страната. През април месец пък Изпълнителното бюро подаде оставка, но Нинова остана начело на партията.

Кристиан Вигенин подава оставка като шеф на предизборния щаб на БСП

Кристиан Вигенин подава оставка като шеф на предизборния щаб на БСП

Социалистът призна, че партията не е постигнала целите си

По думите й, вътрешната опозиция на БСП работила през кампанията за "Продължаваме промяната". Новата президентска партия "Продължаваме промяната" отнела между 10-15% от БСП, отчете Нинова.

БСП завършва изборния маратон тази година като вече четвърта политическа сила за 47-то Народно събрание.

Нинова призова за борба със задкулисието в БСП. Трябва, по думите й, да се изчисти задкулисието в партията. "Работата на тази опозиция бе да руши БСП отвътре. Не хвърлям вина на никого. Бойко Борисов падна от власт и вътрешната опозиция се прехвърли в служебния кабинет, категорична бе Нинова въпреки че подава оставка.

"Оттук нататък следва, че както сме отговорни за държавата, така и за симпатизантите, трябва да съм отговорна към онези над 80 000 членове, които гласуваха в пряк избор и 80% от тях ме избрала за председател. Давам си сметка, че поемам вината за всичко, но знам и какво ни очаква", подчерта Нинова.

БСП откликва на покана за разговори с Петков и Василев

БСП откликва на покана за разговори с Петков и Василев

Въпреки че новата президентска партия е отнела между 10-15%

Пред БСП стоят два въпроса - мандат за преговори за съставяне на ново правителство и въпросът за избор на следващ председател на партията. Изпълнителното бюро свиква заседание на пленума тази събота. Този национален съвет трябва да даде мандат за водене на преговори за правителство и да бъде свикан конгрес в началото на януари, който да констатира оставката на Корнелия Нинова.

"БСП е партия на ред и правила. Аз съм юрист, аз съм човек на закона и устава", заяви Нинова и обясни какво предстои. Според устава на БСП подадената оставка трябва да бъде констатирана от Конгрес. До провеждането на конгреса и констатирането на оставката, тя остава председател на партията. След констатирането на оставката, се избира заместник, който да организира и проведе пряк избор за следващ председател. До тогава и най-вече в следващите седмици ще се проведат сериозни, задълбочени и разумни разговори за съставяне на правителство и за извеждане от кризите, категорична бе Нинова.

На пресконференцията нямаше възможност за въпроси.