Атака от парламента към президентската институция. Този път не към държавния глава, а към началника на кабинета му.

В администрацията на президента не се спазва закона за класифицирана информация. От това се опасява Антон Тодоров от ГЕРБ.

Повод за брифинга е получена шифрограма до Иво Христов, началник на кабинета на Румен Радев от посолството на САЩ. Иво Христов няма допуск до класифицирана информация, припомни депутатът. Тази шифрограма е класифицирана.

Сезирани са председателят на ДАНС, на ДКСИ и главния прокурор дали има нарушаване на закона. Тази шифрограма касае разговори за Ф16. Главният секретар на президента е отговорил на питане на Тодоров и обяснява, че в президентската институция се спазва Закона за защита на класифицирана информация.

Имаме един апендикс, смята депутатът от ГЕРБ за работата на Христов в президентството. Не знаем дали няма куфар с двойно дъно в президентството, който да пресява информацията към Иво Христов, посочи Антон Тодоров.

Какво във финансовото състояние или в контактите пречи на Иво Христов да се подложи на процедурата за допуск до класифицирана информация, недоумяват в ГЕРБ. Христо Гаджев пък е изненадан,че Иво Христов не е подал искане за проверка за допуск до класифицирана информация.

Герберът се притеснява, че се застрашава националната сигурност. Припомняме, допускът до класифицирана информация се дава за длъжностите, които ще имат достъп до държавна тайна.