Управляващите пропуснали шанса „да се запишат с нещо добро в историята и рано или късно щели да си платят за дивотиите, които правят". Констатациите направиха съпартийци на Бойко Борисов по време на дебатите за актуализацията на бюджета.
Депутатите отхвърлиха предложение на Десислава Атанасова и Даниела Дариткова от ГЕРБ за отделяне на 30 милиона лева за изграждане на национална педиатрична болница.

"Искахме да дадем шанс това управление да се запише с нещо добро в историята на българското здравеопазване. Това можеше да стане, като от тези 286 милиона лева дадете 30 да отидат за по-доброто бъдеще на децата", заяви Даниела Дариткова.

Това нейно изказване изкара на парламентарната трибуна Емил Райнов от Коалиция за България, който е и бивш шеф на Здравната каса.
"За мен е върхът на наглостта хора, които взеха 2 милиарда пари за здравеопазване, в момента да роните крокодилски сълзи и да говорите пари за здраве", възмути се той.

Говорилнята около приходите от продажбата на квоти за емисии на парникови газове пък преля в темата за българските пенсионери.
Тези пари ще потънат в нечий джоб, вместо да бъдат раздадени на българските пенсионери, социално слабите, за да могат да си купят газта за зимния период, коментира Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Тя добави, че пенсионерите ще мизерстват заради тези решения: „Правите си сметка без кръчмар, но кръчмарят е навън - това е българският народ. Рано или късно ще платите висока цена за дивотиите, които правите".

Българските пенсионери мизерстваха 4 години. С тези пари, които наричате кръчмарски, да си бяхте свършили работата, нахока ги депутатът от ДПС Ферихан Ахмедова.
Атаките срещу управлението на ГЕРБ продължи с критики и от Четин Казак: „Вашето управление започна с констатацията, че българските пенсионери са лош материал и завърши с изказването, че пенсионерите са опукали фискалния резерв".

Светлана Ангелова обаче не се отказа: „Явно живеете в друго измерение и сте забравили какво е направила ГЕРБ за пенсионерите. През юли 2009 година вдигнахме пенсиите с 10%, тази година ги увеличихме с 9,8%. Сега предлагаме да получат и коледни надбавки".

По-рано днес стана ясно, че ГЕРБ не разбрали къде ще отидат „едни 286 милиона лева", предвидени в актуализацията на бюджета, по която народните представители дебатират вече втори ден.

"Никой не разбра за какво ще бъдат похарчени тези милиони", заяви Ивелина Василева от ГЕРБ и припомни, че от Националното сдружение на общините вече са се оплакали, че не се проявява загриженост за българските общини.

"Не мога да разбера отношението на управляващото мнозинство към общините и считам, че грубо се показва принципът на равнопоставеност. Апелирам към министъра на финансите и към Коалиция за България и ДПС да помислите за българските общини и да увеличите изравнителните субсидии. След като ще бъде увеличаван бюджетът, нека бъде увеличен и този на общините", призова Василева.

Тя е категорична, че не само централната власт, но и общините биха могли да получат част от този ресурс, за който никой не разбра към какво ще бъде насочен.