ГЕРБ обяви, че Министерство на енергетиката е извършвало дейност по унищожаване на документи с оглед прикриване на щети по сделката с "Gemcorp", която бе осъществена по време на управлението на Кирил Петков. Сделката е за 1 млрд.долара за зелена енергийна трансформация с фирмата, базирана във Великобритания и американската "Ай Пи 3 корпорейшън".

На брифинг в централата на партията депутатът Десислава Трифонова показа документи, които сочели, че "енергетиката е дадена на концесия за една година". "Кирил Петков е крил три месеца доклад на ДАНС в кабинета си и на 20 юли МС взема решение, че меморандумът ще се прекратява", посочи тя. Трифонова цитира и стенограма от изслушване на министъра на енергетиката Александър Николов по време на заседание на правителството, който казва, че меморандумът е прекратен. Изпратено било и писмо тепърва да се правят двустранни срещи.

Прокуратура, ДАНС и ГДБОП проверяват доставките на газ на кабинета Петков

Прокуратура, ДАНС и ГДБОП проверяват доставките на газ на кабинета Петков

Росен Христов увери депутатите, че газът е осигурен

Делян Добрев смята, че това е заплаха за националната сигурност. В тази връзка партията на Бойко Борисов ще пусне сигнал до МВР и ДАНС, както и до главна дирекция "Конкуренция" и главна дирекция "Енергетика" до Европейската комисия.

Тома Биков поиска министърът на енергетиката и премиерът да оповестят публично всички документи по сделката, а ПГ на ГЕРБ ще ги изиска по законов ред в парламента. Там ще бъде предложено и създаване на Временна комисия, която да иска освен всички документи по сключване на сделката, но и всички документи по прекратяването й.

"Смятаме, че исканията да се прекрати работата на 48-ото НС е свързана с тези сделки", поясни Биков.

В края на пресконференцията се присъедини лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който обясни, че сделката ще действа две години дори да бъде прекратена сделката, според условията й. "Това не е дори инхаус процедура. Въпросителните си много", каза той.