Краткосрочните договори за доставка на газ са сключвани в нарушение на закона. Това стана ясно от коментара на енергийния министър Росен Христов в Народното събрание. Той бе извикан да докладва за доставките на газ от април доега.

Не са предприемани стъпки за сключване на дългосрочни договори, по думите му. От началото на годината не са предприети мерки за диверсификация на доставките на газ. МЕ е заварило договорени доставки за септември и частично за октомври. Затова и ведомството се е заело да осигури газ, стана ясно от думите на Росен Христов.

Росен Христов: Газовите сделки на кабинета "Петков" са ни стрували стотици милиони

Росен Христов: Газовите сделки на кабинета "Петков" са ни стрували стотици милиони

Българският закон за енергетиката изисква

Паника, мащабни загуби за българската страна, инфлация - това са ефектите от газовата криза у нас, е констатацията енергийния министър. Той се похвали с осигурени отстъпки за доставката на газ. Към днешна дата доставките на газ са обезпечени до края на годината и газова криза не се очаква, увери Христов. Преговаря се за доставките за 2023. Освен това са овладени и цените на газа.

Жечо Станков от ГЕРБ предположи, че Росен Христов ще сезира компетентните органи за констатираните нарушения в доставките на газ. 187 милиона лева на месец е щетата, нанесена от договорите на ПП, според него.

Росен Христов пък отговори, че около 200 милиона лева месечно са щели да са загубите. Успяхме да спестим тези пари на българската икономика и българските потребители, изтъкна енергийният министър. Цялата документация е предадена на компетентните органи, стана ясно от думите му. Прокуратурата, ГДБОП и ДАНС проверяват доставките на газ.

Явно тази плоча ще се върти, коментира Радослав Рибарски от ПП за атаките срещу предишния кабинет за газовите доставки. Министър Христов му обясни, че няма никакви данни или записки предишната власт да е преговаряла за слотове, където да се разтовари газ.

На Рамадан Аталай му липсваха в зала Кирил Петков и Асен Василев и изказа съжаление, че нямало как да бъде поканена в зала Лена Бориславова. Според него това били хората, които най-добре да обяснят за газовите доставки.

Министерство на енергетиката върви по пътя на диверсификация на ядрено гориво. Това обясни в кулоарите на Народното събрание енергийният министър Росен Христов. Ведомството няма да се меси в работата на АЯР, в чиято компетентност е въпросът.

Трябва да се изминат всички стъпки, обясни той. Вече се изпълнявали стъпките, за които настояват депутатите. Говорим за ядрена сигурност и сигурността на АЕЦ "Козлодуй", категоричен бе той. Нещата вървят по план, имаме график, увери енергийният министър.

Депутатите задължиха МС да търси алтернатива на руското ядрено гориво

Депутатите задължиха МС да търси алтернатива на руското ядрено гориво

Доставките на ядрено гориво отдавна са трябвали да започнат