Проведени са много тестове, направени за различни хипотези за изтичането на водород от охлаждащата система на генератора на шести блок в АЕЦ "Козлодуй". Всички възможности са били сведени до една-единствена хипотеза - технически проблем.

В това на място в АЕЦ "Козлодуй" увери енергийният министър Росен Христов, който посети централата. В неделя шести енергоблок на атомната централа беше изключен от електроенергийната система на страната.

"Всички анализи сочат към технически проблем", бяха думите на министъра. 

По-късно на брифинга той уточни, че сменени нови уплътнения пропускат водород от охладителната система на генератора на VI блок на АЕЦ "Козлодуй. Те се подменят, въпреки че са нови и сменени, тъй като само преди седмица приключи и годишната рехабилитация.

Христов увери, че се работи по отстраняването му. До дни се очаква блокът да бъде пуснат, след като бъдат направени още тестове.

"Няма никаква опасност за промяна в радиоактивния фон", категоричен беше министър Христов. 

Шефът на централата Георги Кирков заяви, че безопасността е на първо място и никой няма да даде разрешение за пускане на блока, преди да проблемът да е отстранен.

Какви ще са загубите от непроизведения ток ще стане ясно утре, каза още Христов.

Министърът заяви, че е в "Козлодуй" и за да провери готовността на централата да участва в процедурата за диверсификация на ядреното гориво. Тя се бъде обявена в следващите няколко дни, има заявки от американската "Уестингхаус" и от френската "Фраматом". И двете компании са с изключителна репутация, очакваме конкурентна процедура и да осигурим доставки, различни от руските. Росен Христов отчете интерес.

АЕЦ "Козлодуй" няма да остане без гориво, според шефа на Агенцията за ядрено регулиране

АЕЦ "Козлодуй" няма да остане без гориво, според шефа на Агенцията за ядрено регулиране

Няма драма анализите за безопасността на горивото да се изготвят от "Уестингхаус", според него