Пленарна зала възложи на Министерски съвет да предприеме действия по лицензиране на неруско ядрено гориво за атомната ни централа.

Според Владимир Табутов от "Продължаваме промяната" процесът на доставките на ядрено гориво отдавна е трябвало да започне. Днес отново сме притиснати от времето, изтъкна той. В процеса на диверсификация не трябва да допускаме компрометиране на ядреното гориво, заяви депутатът. Това, че процесът е закъснял, крие рискове, по мнението на Табутов, а процесите в ядрената енергетика са изключително дълги.

Делян Добрев от ГЕРБ му препоръча да прочете доклада на енергийната комисия в НС по темата. Според "Български възход" трябва бързо да се лицензира ново ядрено гориво.

Борислав Гуцанов от БСП е притеснен да не се допуснат безобразия в доставките на ядрено гориво, както е станало според него с доставките на природен газ. След 2024 година, по думите му, няма да има гориво за пети блок на атомната ни централа. Той иска да се обсъжда 7 блок на АЕЦ "Козлодуй." Енергетиката е гръбнакът на икономиката ни, категоричен бе Гуцанов и затова поиска тя да се развива.

АЕЦ "Козлодуй" няма да остане без гориво, според шефа на Агенцията за ядрено регулиране

АЕЦ "Козлодуй" няма да остане без гориво, според шефа на Агенцията за ядрено регулиране

Няма драма анализите за безопасността на горивото да се изготвят от "Уестингхаус", според него

Левицата поиска да се изтегли тази точка от дневния ред на парламента и АЯР да направи независимо проучване за алтернативни доставки на неруско ядрено гориво за централата. Процесът на диверсификация на свежо ядрено гориво е дълъг процес, този процес не може да се случи от днес до утре, обясни Теменужка Петкова. И според нея е важно да се ускори този процес.

"Възраждане" искат диверсификация на ядреното гориво, но не и за сметка на сигурността на гражданите. Алтернативното гориво се зареждало от робот. Такъв ние нямаме и затова ще трябва да си го купим, според "Възраждане". Затова и партията няма да подкрепи това предложение.

ДПС сме против ядрената енергетика, каза Рамадан Аталай, но по темата се обяви за диверсификация на ядреното гориво. Всичко, свързано с ядреното гориво, трябва да е безопасно, по думите му. В крайна сметка депутатите приеха предложението на ГЕРБ за задължаване на МС да проучи опциите за доставка на неруско ядрено гориво.

Правителството иска диверсификация на доставките на ядрено гориво

Правителството иска диверсификация на доставките на ядрено гориво

Целта е енергийна независимост от Русия