Министърът на енергетиката в оставка Александър Николов следва да извърши необходимите действия за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво с оглед гарантиране на сигурността на българаската енергийна система. Това е записано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му заседание, съобщи Правителствената информационна служба.

Съобразно Стратегията за устойчива енергийно развитие на Република България до 2030 година, с хоризонт до 2050 година, политиката по диверсификация на доставките на ядрени материали и услуги в Република България се базира на следните четири стълба: (1) диверсификация при закупуването на природен уран, неговата конверсия и обогатяване; (2) диверсификация на производителите на свежо ядрено гориво (горивни касети); (3) поддържане на достатъчен резерв от гориво на площадките на АЕЦ "Козлодуй"; (4) сключване на дългосрочни договори за доставка на свежо ядрено гориво.

В изпълнение на тази европейска политика и с цел намаляване зависимостта на българската енергетика от един доставчик или от доставчици, пряко или непряко свързани с политическите решения на Руската федерация, трябва да се търсят възможности за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за "АЕЦ "Козлодуй".

Процесът по диверсификация е задължителен с оглед на това, че доставките на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" са условие за постигане на целите на националната сигурност.

Николов работи и за диверсификация при ядреното гориво

Николов работи и за диверсификация при ядреното гориво

Работна група прави план къде можем да осъществяваме ремонт и поддръжка на атомната ни централа