Ще търсим алтернативно гориво за АЕЦ Козлодуй до 2024 година Това реши енергийната комисия в Народното събрание, одобрявайки предложението на ГЕРБ, с което се казва, че трябва да се създадат възможности за осигуряването на диверсификация на доставките на ядрено гориво за атомната ни централа.

Мотивите да внесем това предложения са санкциите срещу Руската федерация, каза Делян Добрев. Свежо ядрено гориво за атомната ни централа има до 2025 г., затова ГЕРБ предлага да се подкрепи правителството да търси алтернатива на руското ядрено гориво. Делян Добрев посочи, че свежото гориво ще свърши, а не трябва да загубим най-печелившото си предприятие.Трябва да се гарантира, че гориво ще има и след 2024-2025 година, според Добрев. От ГЕРБ напомниха, че това е тема, която отдавна стои пред българската атомна енергетика, освен това сме поели ангажимент към ЕС за диверсификация на доставките на ядреното гориво.

Шефът на АЯР Цанко Бачийски посочи, че агенцията не е готова да приключи с диверсификацията. Имаме срок и този срок не сме си го измислили ние, изтъкна Делян Добрев. Той попита защо експертите не са проучили въпроса. Без пълен бюджет АЯР не може да обезпечи дейността си в сферата, стана ясно още от думите на Бачийски. 2024 година е изключително рискова, изтъкна той. Иначе има осигурено алтернативно гориво до 2028 година за шести блок, а пети блок има гориво до 2024 година. Може да ползваме за пети блок от горивото за шести блок. Пети блок няма да спре, обеща шефът на АЯР.

Стана ясно обаче, че може да се наложи да отложим диверсификацията на ядреното гориво.

Именно затова МС и АЕЦ Козлодуй трябва сега да започнат стъпките за доставката на неруско гориво.

Според Рамадан Аталай всички искат диверсификация. За пети блок единственият производител е "Уестингхаус", както се оказва. Не приемаме бял флаг, каза председателят на енергийната комисия Делян Добрев. До април 2024 година трябва да сме готови, иначе пети блок остава без гориво, каза отново Теменужка Петкова. Не можем да си позволим пети блок да не работи, смята тя и поиска да се вземат мерки и да не се отлага диверсификацията.

В момента се опитваме да решаваме един проблем на МС, смята обае Драгомир Стойнев от БСП. Той обясни, че няма да подкрепи предложението на ГЕРБ. Ние като какви се явяваме тук, попита червеният депутат, като изтъкна, че всички искали ядрена сигурност от Лондон до Истанбул, и до Фукушима.

Депутатите в комисията приеха и предложенията за Закон за вятърната енергия в офшорни води. Целта на предложенията на ДБ е да уредят обществените отношения, свързани с производството на електрическа енергия от вятърни електроцентрали в морските пространства на България. Законът също така регламентира и предварителните проучвания за установяване на осъществимостта на вятърни електроцентрали в морските пространства, тяхното изграждане, експлоатация и премахване. С него те искат да се въведат и принципи в държавното управление и развитието на оперирането на вятърни електроцентрали в морските пространства на България. Сред тях са предвидимост и доверие в приложимата правна рамка, ограничаване на административната тежест до оправдана необходимост, интегрирано управление на морските дейност, гарантирани от държавата достъп и сигурност до електроенергийната система и други. Предложения в сферата внесоха и от ГЕРБ, които целят също уреждане на обществените отношения в тази сфера, както и регламентиране на предварителните проучвания за осъществимостта на вятърните електроцентрали в морските пространства. Подобно на "Демократична България", ГЕРБ искат Междуведомствен експертен съвет за развитието на офшорната вятърна енергия, като целта е той да осигурява координация в сферата на планирането, изграждането и експлоатирането на вятърни електроцентрали в морските пространства, както и сътрудничеството с други държавни органи и органи на местното самоуправление. И двете идеи бяха одобрени.