Стотици милиони. На толкова възлизат загубите за държавата и гражданите от неизгодни сделки за природен газ чрез директно договаряне, а не с търгове, както изисква законът, сключвани от правителството на Кирил Петков след като "Газпром" ни "врътна кранчето" в края на месец април.

Това заяви пред bTV служебният министър на енергетиката Росен Христов.

"Ако бяхме продължили същата стратегия и бяхме купували на по-висока цена, щяхме през ноември да платим 200 милиона лева повече. Стотици милиони е размерът на щетата", подчерта енергийният министър.

Енерговедомството разполагало и с документи, доказващи това. "Имаме документи, които доказват директно договаряне, неконкурентни процедури. Българският закон за енергетиката изисква всички доставки, които са за срок под 12 месеца, да се извършват през лицензирана борса. Това не е правено.", припомни Росен Христов.

Росен Христов: Студена зима не ни чака, има алтернативи за доставки на газ

Росен Христов: Студена зима не ни чака, има алтернативи за доставки на газ

От 1 октомври интерконектора с Гърция ще влезе в експлоатация

Към момента топката е в полето службите, като вървят проверки от прокуратурата, ДАНС, ГДБОП и др. "Цялата документация е предадена на компетентните служби, заедно с нашите коментари, че очевидно икономическият интерес на България не е преследван, а са преследвани други цели. Тук или говорим за някаква абсолютна некомпетентност, или говорим за някакви други интереси", добави енергийният министър.

Като аргумент Христов неедкоратно показа и графика, данните в която показват, че към момента България купува газ на цени много под пазарните, за разлика от лятото по време на управлението на редовния кабинет, когато цените са били почти идентични, дори леко надвишаващи пазарните.

"В момента купуваме почти наполовина на борсовите цени. Вижте как е било август месец (графиката показва паритет между закупната и борсовата цена и в дадени периоди леко надвишаване на пазарните нива - бел.ред.). Сделки август месец са сключени на цени борса плюс, не борса минус. С компании като МЕТ, с всякакви други, дори и с компании, с които към момента работим, включително и "Шениър" с прословутите танкери.

Отстъпката, която ние получихме от тях на база конкурентна процедура е двойно по-голяма, отколкото тогава при директни преговори", конкретизира той.

Росен Христов: Преговорите с Газпром са изключително сложни предвид ограниченията в ЕС

Росен Христов: Преговорите с Газпром са изключително сложни предвид ограниченията в ЕС

Поне десет елемента трябва да бъдат договорени, за да бъде решението изцяло изгодно за България