Дейността на ЦИК е насочена към приемането на решения и конституирането на районните избирателни комисии (РИК).

До момента техният брой е 31 и съвпада с регионалното деление на страната, уточни на днешния брифинг говорителят на ЦИК Бисер Троянов.
Назначени са Районните избирателни комисии на градовете Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Плевен, Пловдив, Сливен, Смолян, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

Срокът за назначаване на РИК е до 4 април, уточни говорителят на ЦИК.

Бисер Троянов допълни, че до момента документи за регистрация в ЦИК са подали партия ГЕРБ и ДПС, а минути преди днешната пресконференция и партия „Атака".

Троянов припомни изискванията за регистрация в ЦИК на партиите и коалициите, представянето на подписка с 15 хил. подписа за партиите и 20 хил. за коалициите.
До момента при подаването на документи на трите политически сили не са констатирани нарушения.

Говорителят на ЦИК се спря подробно на изискванията, свързани с провеждането на агитация, подкрепа на даден кандидат за евродепутат от партия или коалиция. Троянов подчерта, че важен момент в предизборната кампания е тя да се води на български език.
Говорителят на ЦИК съобщи, че в предизборната агитация могат да участват както кандидатите за евродепутати, така и инициативните комитети, издигнали съответните кандидатури.

В предизборната агитация не могат да участват служители на МВР, МО, държавни и общински служители, както и служители на администрацията.
Що се касае до разлепването на агитационните материали, то това трябва да става само на определените от кметовете на общини места.
Агитационни материали залепени на друго място, се свалят и изземват с решение на ЦИК със съдействието на органите на МВР.

Говорителят на комисията подчерта, че всички печатни издания трябва да имат една и съща тарифа за публикуване на материали, свързани с кандидатите за евродепутати и издигналите ги партии и коалиции.
Тарифите трябва да бъдат представени от печатните издания в ЦИК най-късно до 9 април 2007 г.
Същият срок е валиден и за електронните средства за масово осведомяване.
Ако в средствата за масово осведомяване и печатните издания се публикуват материали, които уронват честта и достойнството на някои от кандидатите за евродепутати, то следва незабавно редакторите им да напишат или излъчат извинение.

Що се касае до гласуването на военнослужещите на наборна военна служба, то следва до 4 април командирите на военни поделения да изпратят списък с имената до кметовете на общините по местоживеене на войниците, за да бъдат заличени от списъците за гласуване по местоадрес.

До 19 април 2007 г., трябва да бъдат определени номерата на бюлетините и поредицата на регистрираните партии, коалиции, инициативни комитети, каза в заключение говорителят на ЦИК.