Трябва да се изчака официално да се установи каква е ракетата, причинила взрива в Полша, като дотогава не следва да се правят необмислени коментари. Такава сходна позиция изказаха в кулоарите на парламента ГЕРБ, ДПС и "Български възход".

Първи инцидента коментираха от партията на Бойко Борисов.

"Трябва да се установят фактите. Ясно е, че вчера Руската федерация обстреля територията на цяла Украйна с най-големия брой ракети от началото на войната. В същия ден се получава на няколко километра от украинската граница взривове в Полша, за които има подозрения, че са от ракети. Разбира се, трябва да се види траекторията на ракетите, тяхното производство, откъде са изстреляни. Това са факти, които могат да се установят. Както виждате, всички държави подхождат много внимателно. Преди да се установят фактите не трябва да се изказват необмислени становища и действия", заяви заместник-председателят на ГЕРБ и бивш външен министър Даниел Митов. И добави - няма каквато и да е опасност за България

ДПС също се присъедини към призива за сдържаност.

"Позицията на ДПС още от началото на тази година е много ясна - мирно разрешаване на този конфликт. Като партия и страна сме съпричастни с борбата на украинския народ. Данните, с която ние разполагаме, са много оскъдни, осланяме се на изявленията на световните лидери, както и на американския президент. Да оставим специалистите да установят какво точно се е случило и след това можем да коментираме по-обстойно", каза Джейхан Ибрямов от движението.

Гълъб Донев не иска дрънчене на думи за войната сякаш е видеоигра

Гълъб Донев не иска дрънчене на думи за войната сякаш е видеоигра

Войната на Русия срещу Украйна не е симулация на военна ситуация, посочи Донев

"Дали говорим за инцидент, случайно попаднала ракета или ракета, целенасочено насочена към полска територия, е рано да се говори и категорична оценка могат да дадат разследващите органи в Полша. Чухме достатъчно мнения по темата и от американски официални източници, че вероятно става въпрос за случайно попаднала украинска ПВО ракета. Не бива да се поставяме в ситуация, че едва ли не ние предрешаваме резултатите от това разследване", даде лептата си към общия наратив и Стефан Янев.

"Не мисля, че трябва да бием камбаната и да казваме, че това е повод за тревога", добави бившият служебен премиер.

Все още няма официално потвърдени данни откъде е изстреляна убилата двама полски граждани ракета, но във вчерашния ден американският президент Джо Байдън заяви, че може би тя не е била руска. По-късно в агенции като "Ройтерс" и "Асошиейтед прес" излезе информация, позоваваща се на официални източници от американската администрация, пожелали анонимност, че се касае за украинска ПВО ракета С-300. 

По-късно през деня ще се проведе съвместно закрито заседание на комисията по отбрана и тази по външна политика в НС, на което по казуса ще бъдат изслушани представители на службите.