Мнозинството в НС отхвърли искането на сините за парламентарна комисия по случая „Горна Оряховица". Припомняме, Синята коалиция настояваше тя да установи спазени ли са законовите и подзаконови актове при изнасянето на СРС-та от прокурори и вътрешния министър Цветан Цветанов, както и да проучи експертизата на бебето.

Против комисията гласуваха депутатите от ГЕРБ, Атака и трима независими. Сините бяха подкрепени от Коалиция за България и ДПС.

Това стана повод Павел Шопов да определи ситуацията като първата Тройно съгласувана и съвместна акция на ДПС, БСП и СДС. Той изтъкна, че това се случва, след като Синята коалиция вече открито е излязла в опозиция по повод вота на доверие към кабината. По думите му сините са вдигнали топката и сега червените и ДПС играят с тях.

Заместник-председателят на парламента Анастас Анастасов изрази съжаление, че комисията за контрол на СРС-та не се е самосезирала. Според него е излишно да се прави нова комисия по случая с починалото бебе.

Лютви Местан от ДПС изтъкна по време на дебата, че проблемът не е неяснотата, не е неизвестността, а допустимо ли е специалният инструментариум на държавата да се използва за политически цели. Нямате право да произнасяте присъди въз основа на една или друга реплика, обърна се той към управляващите.

Михаил Миков съобщи от своя страна, че Коалиция за България ще обжалва вчерашното решение на прокуратурата. Припомняме, прокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу вицепремиера Цветан Цветанов за прочетените пред парламента стенограми по случая в болницата в Горна Оряховица.

Според лидера на ДСБ Иван Костов парламентът бяга от отговорност по случая „Горна Оряховица" и ще бяга до предсрочни парламентарни избори. Той бе категоричен, че Цветанов е произнесъл присъда, което не му е работа.

Тъмносиният лидер припомни, че според върховенството на закона присъди четат само съдиите, а не министрите.

Прочитането на СРС-тата от Цветанов в парламента стана повод за ожесточени критики към вътрешния министър. Синята Коалиция, БСП и ДПС настояха той да запознае в НС депутатите с експертизата за смъртта на бебето от Горна Оряховица така, както е изчел в пленарна зала СРС-тата от разговорите на лекарите.

До повторно изслушване на вицепремиера така и не се стигна.

Официално Цветанов не поднесе извиненията си за това, че е нарекъл лекарите убийците. Въпреки това в кулоарите на парламента, малко след сканадала, той заяви: Искам да се извиня на всички, които са се почувствали засегнати.

Припомняме, експертизата за смъртта на бебето, родено преждевременно от 17-годишна ученичка, показа, че то е било мъртво при появата си на бял свят и не може да се говори за лекарска грешка.