БСП се намират в шизофренна ситуация. Това заяви пред bTV депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която влезе в спор с колегата си от БСП Александър Симов за заплатите на народните представители.

Десислава Атанасова: "Те (БСП - бел. ред.) се намират в шизофренна ситуация. Ами, да, шизофренна е, както беше и ситуацията с оставката на Валери Симеонов, която Вие гласувахте против. Сега е същото. Те преди месец казват - ние няма да влезем в парламента, докато Валери Симеонов не си подаде оставката, той си я подава, те гласуват против. Един месец говорят, че няма да вземат възнаграждения и че няма да ползват служебни автомобили, а в един момент се оказва, че те не само вземат, но вземат в почти целия размер от 3 000 лева и ползват служебни автомобили, за да си показват визията за България."

Социалистът поиска да изясни нещата в ефир. Той каза: "Тук се казаха доста неща, прочитът на г-жа Атанасова на политически подробности е интересен, но опасявам се - неверен. Гласувахме против оставката на Валери Симеонов, защото мнозинството от ГЕРБ отказа да раздели двете решения. Едното решение трябваше да се гласува за оставката на Валери Симеонов и след това за новия вицепремиер. Фактът, че ГЕРБ чисто шизофренно, именно те, отказаха да разделят тези две неща, доведе до това гласуване."

Спорът между гербери и социалисти не подмина оставката на Симеонов, но в центъра на разговорите беше темата за размера на депутатските заплати.
Според Атанасова социалистите нямат право да говорят за заплатите, защото те не присъстват в парламента, не ходят на работа, а в същото време получават заплата в почти пълния размер.
Мнението на Симов е, че социалистите отсъстват от парламента, за да чуят мнението на гражданите в страната, представяйки своята "Визия за България", като всяко отсъствие на червен депутат от парламента било неизвинено отсъствие, за което те не получавали заплата. Също така за това червените не използвали служебни автомобили, както лидерът Корнелия Нинова обяви от трибуната на парламента.

Атанасова обаче представи данни, според които това не е така. По думите ѝ миналата седмица в четвъртък, 22 ноември, при посещението на социалистите в Малко Болярово и Голямо Болярово е използван служебен автомобил.
"В ден четвъртък посещението в Малко Болярово, Голямо Болярово и други села, които Корнелия Нинова обяви от парламентарната трибуна, е станало извън работно време, факт, с кола на парламента", заяви Атанасова, като беше прекъсната от Симов с въпроса: "Корнелия Нинова е ходила с кола на парламента!?"
Герберката продължи: "Не, друг колега, няма да му споменавам името, само в негово присъствие бих го направила... Защо е ползвал кола на парламента?"

Социалистът беше категоричен: "Когато представяме визията, всички народни представителите от БСП, които по правилник на парламента не им се полагат служебни коли, не използват служебен транспорт, ползваме личен... Имаме колеги, които са шефове на комисии и правилник те имат право да ползват кола... Аз не съм ползвал служебен транспорт, представяйки Визия за България."
Точно тук дойдоха и нападките на Атанасова, че БСП се намират в шизофренна ситуация. В този контекст Симов призова Атанасова да извади справка за парламентарната група на ГЕРБ и да покаже колко често депутати от управляващата партия са използвали служебни коли и "колко километри са навъртели" те.

БСП предлага намаляване на депутатските заплати с 500 лв.

БСП предлага намаляване на депутатските заплати с 500 лв.

Увеличението би било ритуално самоубийство на политическата класа

Водещите в студиото прекъснаха спора, отправяйки няколко конкретни въпроса към социалиста.

Въпрос: "С колко пари всеки един от депутатите от БСП за България средно е ощетен заради това, че не ходи на работа?"

Симов: "Вижте, наистина нямам такава разбивка, но мога да я направя. Около 600 лева на месец средно."

Въпрос: "С какви мотиви се извиняват отсъствия, защото за извинени отсъствия се взима пари."

Симов: "Ние не извиняваме тези отсъствия, когато ходим за Визия за България."

След това обаче водещите в студиото представиха официална справка от деловодството на парламента за месец септември, когато беше обявен бойкота на червените в парламента. Според справката на bTV извинените отсъствия на всички депутатите от БСП за месеца са 110, а неизвинените - 121 броя.

Симов: "Вижте, има колеги, които може да се отсъствали поради някаква друга причина и това е част от извиненията. В тези извинени отсъствия примерно присъстват вероятно ходене по командировки и нещо друго." Социалистът беше отново попитан дали червените депутати извиняват липсите си, когато представят визията, и той отново категорично отказа това.

Въпрос: "Трябва ли да плащаме ние като данъкоплатци за г-жа Корнелия Нинова, когато представя визията, през заплатата ѝ или е редно да плащаме пак ние като данъкоплатци през субсидията за БСП?"

Симов: "Хубав въпрос, хубав въпрос. Не мисля, че мога да Ви дам еднозначен отговор в момента."

Водещите отново се позоваха на справка от парламента. Оказва се, че през месец септември Нинова има 1 извинено и две неизвинени отсъствия. Въпросното извинено отсъствие е от дата 27 септември, когато тя не се е явила на работа в НС. В същото време обаче медии пишат, че тя е представила Визия за България пред посланиците на ЕС.

Александър Симов защити лидера си. Според него Нинова е защитила визията на БСП не пред кого и да е, а пред посланиците на страните от ЕС. Това не било среща с електората в страната, а с изключително важни политически представители от Европа.

"Какво друго да им представя... възгледите си за последните модни линии", попита иронично социалистът, което предизвика смях в Антонова. Той продължи: "Посланиците на ЕС имат един интерес - да видят алтернативата на БСП, при това подозирам, че Корнелия Нинова е имала и много други такива чисто служебни задължения."

На въпрос дали ГЕРБ, имайки мнозинство в парламента, ще намалят депутатските заплати, включително и за тези представители, които не са често на работа, тя отговори, че, според нея, това е редно, но ако всички от парламента, без значение от коя парламентарна група са те, се ангажират с думата "справедливост".

Иначе Атанасова представи фиш за получена депутатска заплата от 2013 година, когато на управление беше правителството "Орешарски", а герберите бяха в позиция на бойкот. Тя призова социалистът също да представи фиш от сегашния бойкот. Той обеща да представи фиша за получената заплата утре, във вторник. Герберката пък го прекъсна с думите: "Не, напротив, в рамките на 5 минути още днес ще Ви направят справка, ще имате време, до 17.30 часа работи счетоводството на НС. Призовавам другите и другите колеги."

Според Симов обаче съществувала една съществена разлика от бойкота на герберите тогава и сегашния такъв на БСП - през 2013 година депутатите на ГЕРБ напълно са бойкотирали работата на парламента и някои от тях можели да бъдат забелязани по плажовете в страната. Сегашният бойкот на социалистите бил специфичен- те имали предложения, които трябва да защитят, а това станало много рядко с управляващото мнозинство. Социалистите всъщност присъствали и продължавали да участват в дебатите, по думите му.

Румен Радев не се меси в кухнята на партиите

Румен Радев не се меси в кухнята на партиите

Ако искат, депутатите могат да намалят заплатата на президента както намерят за добре