Пенсионери в Северна България се похвалиха, че са "наградени от местни партийни ръководители" на банкет по време на предизборната кампания, съобщи bTV.

В четвъртия ден от предизборната кампания, на 1 октомври Международният ден на възрастните хора е отбелязан с банкет в град Дулово в област Силистра от местни пенсионерски клубове се събират на банкет. В публикация на пенсионерка в социалните мрежи по този повод се казва: "И днес в Дулово на празника на пенсионера 197 пенсионери бяхме наградени, уважени и поздравени от нашето момче Тодор Тодоров, за което му благодарим от сърце. Музиката ни плати и всеки клуб получи плик, приятели! Бъди здрав Тошо!".

Постът визира областният координатор на ГЕРБ в Силистра Тодор Тодоров, земеделски производител и бизнесмен. След като е забелязана от граждани и отразена в сайта "Местен репортер", публикацията е изтрита. По-късно авторката на публикацията коментира пред репортер на медията под прикритие: "Бяхме се събрали 200 пенсионера в ресторанта, няма да казвам кой и как. Бизнесмените, партиите, някои ръководители - донесоха, субсидираха ни празника. Тъй ли се купуват гласове, бе? Гласове се купуват тайно, скрито, носиш пари, раздаваш пари. Ама, що дават? Човекът има бизнес, неговите са парите. На когото иска, на него ще ги раздава."

С 244 сигнала за нарушения МВР изпраща „спокоен“ изборен ден

С 244 сигнала за нарушения МВР изпраща „спокоен“ изборен ден

Сигналите от началото на предизборната кампания са общо 970

Впоследствие жената е потърсена и официално от bTV. Тя обяснява, че не вижда нищо нередно в даренията за възрастни хора в района, а изборите и празникът съвпаднали случайно.

Пред скрита камера за случая разказва и жена от ръководството на друг пенсионерски клуб, присъствала на банкета. "Идваха, 500 лв. ни дадоха. То не е на човек, на клуб. От нашата дуловска община, бяхме събрани 11 клуба", посочва тя Пенсионерката потвърждава за подкрепата от страна на областния координатор на ГЕРБ за банкета. По думите й на празника пренсионерите са подпомогнати от още една партия - "ДПС - Ново начало". "500 лева даваха, този Тодоров ни даде, за пенсионерския клуб. ГЕРБ отделно ни дадоха, а пък "Ново начало" - и те ни даваха. Ние, просто бяхме събрани. Десет клуба бяхме и просто даваха на всички клубове и ние просто си разделихме парите. Винаги идват тук при клубовете, когато има избори", разказва жената.

Областният координатор на ГЕРБ в Силистра отрича да е раздавал пари в пликове и казва, че редовно подкрепя пенсионерите. "На празника в Дулово аз съм платил единствено музиката. На събирането имаше представители и на други партии. Пликове аз лично на никого не съм раздавал. Роден съм в Дулово и редовно подкрепям пенсионерите на 1 октомври, на Коледа, на Нова година. Правя дарения и помагам в лично качество и като човек от местния бизнес", обяснява Тодор Тодоров.

С 35.2% избирателна активност приключва изборният ден
на живо

С 35.2% избирателна активност приключва изборният ден

3.7% от българите отишли до урните и подали глас "не подкрепям никого"

За подкрепата си към пенсионерите на банкета потвърждават и от структурата на "ДПС - Ново начало", но посочват, че тя не е била свързана с изборите. "Направихме дарение, което беше финансово, но за нуждите на клубовете", отбелязват от партията. "Дарения за деня на старите хора сме правили и минали години, преди да стана член на настоящата партия", изтъква Зафер Хаджибилял, който бе водач на местната листата на "ДПС - Ново начало" за днешните избори.

Жената, която разказва за парите на банкета не отговаря на въпроса дали срещу цитираните суми е поискано да гласува за определена партия или кандидат.

МВР докладва рекорден брой сигнали - над 840

МВР докладва рекорден брой сигнали - над 840

71 от началото на специализираната операция спрямо 66 задържани от предходните избори