Най-скъпите предизборни кампании за местните избори са били на ГЕРБ и ДПС. Това става ясно от финансовите отчети, публикувани от Сметната палата. 

Двете партии са използвали средствата си от държавната субсидия. Герберите са похарчили близо 3,5 млн. лева. ДПС пък са дали малко под 3 млн. лева. И двете партии не са разчитали на дарители.

Социалистите пък са похарчили малко над 1 млн. лв. за предизборна кампания, като те имат много дарители.

Патриотите са дали за кампанията си половин милион. По-малко от 280 000 лева е струвала предизборната кампания на Реформаторския блок.

АБВ са похарчили 370 000 лева за кампанията си за местния вот. 32 000 лв. пък е струвала предизборната кампания на партията на Волен Сидеров – „Атака”.

52 политически партии, 3 коалиции от партии, 198 местни коалиции и 49 инициативни комитета по предварителни данни са декларирали в отчетите си приходи и разходи над прага и ще бъдат обект на одит от Сметната палата.

Ще бъде извършен одит за съответствие на участниците в местните избори на 25 октомври, в случаите, когато декларираните приходи и извършените разходи във връзка с предизборната им кампания са над 1000 лева.

330 участници в местните избори не са представили отчети пред Сметната палата, съобщават от институцията.

Отчетите си са представили 693 участници.

Сметната палата е публикувала отчетите за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания за изборите за общински съветници и кметове на 25 октомври.

71 са политическите партии, като три от тях не са подали отчети. Това са Движение „Инициатива за Ботевградска община“, „Новите лидери“ и „Солидарност“.

Отчетите си са подали и трите коалиции от партии, участващи в изборите -  „Радикална левица“, „Народен съюз“ и „Реформаторски блок“.

419 са местните коалиции, които по окончателни данни са участвали в изборите. Отчетите си са подали 358 от тях. 61 не са представили отчети.

От 530 инициативни комитета, участници в изборите, отчети са подали 264, а 266 инициативни комитета не са представили отчети, поясняват още от Сметната палата.

Отчетите на участниците в изборите са публикувани в Единния регистър по Изборния кодекс. Той е достъпен през интернет страницата на Сметната палата.

Глоба от 2000 до 10 000 лева ще бъде наложена на тези, които не са представили отчета си.