Обединените патриоти и ГЕРБ имат амбицията за едно стабилно правителство. Това каза в предаването "Събуди се..." в ефира на Нова ТВ, бившият финансов министър в кабинета "Борисов 2" Владислав Горанов. На въпрос до къде са стигнали в преговорите, Горанов призна, че не са напреднали много, въпреки че са начертали репери, около които да водят диалог.

По думите му патриотите проявявали и завиден разум да изчистят първо политическите различия с ГЕРБ и приоритетите преди да говорят за участието си във властта и разпределението на министерски постове.

Проблемът на решението за пенсиите е - не че ние не искаме да се увеличават пенсиите, а че ние търсим дългосрочно стабилно управление. Рязкото увеличение на пенсиите, освен че дебалансира модела ражда и доста въпроси как един допълнителен ресурс може да се вмести в бюджетната рамка, защото ако не намалим други разходи това означава увеличение на дефицита, оттам и на дълга", коментира Горанов.

Служебното правителство да отговори на ЕК за "Газпром", призова Горанов

Служебното правителство да отговори на ЕК за "Газпром", призова Горанов

Вместо да уволнява хора от енергетиката

Горанов посочи, че патриотите трябва да имат шанс да запазят своята физиономия. По думите му през цялата кампания те са говорили само в тази насока, друг бил въпросът, дали той им е донесъл резултатът, който са искали. Горанов коментира, че сега те имат 27 депутата, а само Волен Сидеров в предишния парламент е имал 24 депутати.

"Така или иначе, те имат виждане, че приоритетно увеличение на разходите на пенсии трябва да се направи. Каквото и да мислим ние от ГЕРБ трябва да намерим начин да постигнем консенсус", заяви Горанов. Горанов коментира още, че засега патриотите стоят близко до първоначалните анонси. Той бе категоричен, че въпросът с пенсиите няма да блокира преговорите за съставяне на правителство.

Владислав Горанов изтъкна, че като личностни качества и тримата са разумни хора, със значителен политически опит. По отношение заявките на патриотите от предишния парламент за промяна в плоският данък и отпадането му, Горанов бе категоричен, че ГЕРБ в предизборната си програма не предвижда промяна с данъците. "Мисля, че това не е тема, по която ще имаме различия", коментира още той. Относно предходни провокативни изказвания на Волен Сидеров срещу ГЕРБ, Горанов бе категоричен: "Няма да излезе интрига от противопоставянето между нас и патриоти".