Датата, която ГЕРБ предлага за изборите за президент, е 7-и ноември, но освен това партията иска на тази дата да се проведат и изборите за нов парламент и да бъдат избори две в едно. Това коментира в НС депутатът Десислава Атанасова.

Миналата седмица първи заявихме, че датата, която ние предлагаме, е 7 ноември, за да има достатъчно време и за балотаж на 14-и, и да не е последната дата на ноември, каза Атанасова. Тя обаче добави, че предложението на ГЕРБ не се възприемало от другите парламентарни групи.

Председателският съвет не избра дата за изборите

Председателският съвет не избра дата за изборите

Всичко зависи от актуализацията на бюджета

Ние няма да се подпишем под друго общо решение на другите парламентарни групи, тъй като държим изборите да са две в едно. Парламентарните и президентските да са на една дата, тъй като иначе много би паднала избирателната активност, особено на фона на четвърта вълна от коронавирус, обясни Атанасова.

От нейните думи стана ясно, че на днешния Председателски съвет само БСП публично заявили такава позиция за избори две в едно. Ще се закупят допълнително 2400 машини, но ще е по-добре от три поредни недели избори и заплащане на членове на комисии, добави депутатът от ГЕРБ.

Христо Иванов от ДБ коментира, че са готови да обсъждат и двете дати - и 7, и 14, а партията ще чака Председателски съвет.

Изборите две в едно са неизбежни, дали ще са в една или в две поредни недели, всеки вариант има негативи и в този смисъл са готови на всеки вариант, нямат предпочитания, стана ясно от думите на Иванов.

Все пак той добави: Втората седмица трябва да са, трябва да се види Народното събрание колко живот ще има, ЦИК да види технологичния въпрос, НС да вземе решение и да насрочи избори, а президентът да насрочи парламентарните избори.

Дали ще е 7 или 14 ноември зависи от преговарящите за третия мандат, но ние гледаме по-скоро към датата 14-ти, предвид това, което представиха от "Сиела норма" и ЦИК, а именно нужното за организация на президентските избори за сроковете от чужбина.

А дали ще са две в едно - след решението на НС, остава в правомощията на президентската институция, която ще определи датата за предсрочни парламентарни избори - бе коментарът на Халил Летифов от ДПС.

Иначе стана ясно, че нов Председателски съвет за дата на изборите днес няма да има.

В проекта на решение датата за изборите ще е 14-и ноември. Очаква се да се внесе проектът за решение в деловодството, а утре да се гласува в пленарна зала. Това съобщи председателят на НС Ива Митева. Тя обясни: 21-и ноември за балотажа, най-евентуално, което е последната дата по Конституция. Това са вероятните дати.

Въпросът за избори 2 в 1 е в компетентността на президента - да прецени кога да разпусне парламента; няма как да го разпусне на 7-и септември, другата седмица цялата ще гледаме бюджетите, 10-и започва активният период, а по Изборен кодекс срокът е 60 дни преди изборите да са насрочени, на 11-и трябва да са насрочени при всички положения, ако трябва да са 7-и, каза още тя.

Освен това Митева добави, че за ЦИК всеки ден е много важен за организация на машинното гласуване, а ако изборите са две в едно ще се наложи закупуване на две машини.