ГЕРБ настоява незабавно да бъдат изтеглени подготвените от служебния кабинет промени, засягащи изборните права на българските граждани в чужбина.

"Това засяга правата на милиони български граждани", заяви Екатерина Захариева по време на пресконференция в централата на ГЕРБ.

По думите ѝ, вместо да ги приобщаваме към България, ги лишаваме от права.

Недопустимо е такива изменения да се правят от служебен кабинет, смята Захариева. По думите й, според тези промени, ако човек е командирован в чужбина, няма да може да гласува.

Захариева изтъкна също, че не е спазен едномесечният срок за обществено обсъждане, а е съкратен на 14 дни. Не било ясно и от кои специалисти по изборното право са писани промените.

По време на пресконференцията стана ясно обаче, че законопроектът вече е оттеглен. От ГЕРБ заявиха, че се радват, че това се е случило и се надяват да не бъде внесен отново.

Свалиха текстовете за уседналостта и уволниха чиновник

Свалиха текстовете за уседналостта и уволниха чиновник

Със заповед на служебния министър Мария Павлова

Според Захариева е абсурдно оправданието, че промените не са били съгласувани със служебния министър на правосъдието.

Тя заподозря, че това е опит някой, който няма нищо общо, да отнесе негативите.

Герберите призоваха президентът Румен Радев "да се държи като президент в парламентарна република, а не като в президентска".

Валентин Радев изтъкна на свой ред множеството смени, които направило служебното правителство.

Георг Георгиев подчерта, че служебното правителството не е разбрало, че БСП не са спечелили изборите. Той запита кой и защо си позволил по такъв завоалиран, но неелегантен начин да се меси в законодателство.