Министърът на правосъдието Мария Павлова спря Проекта на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство, съобщиха от Министерството на правосъдието. Служителят, умишлено злепоставил институцията, е освободен от длъжност.

Директорът на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев е освободен заради промените в Закона за българското гражданство и внесените с него промени в Изборния кодекс. Те са в частта "Заключителни разпоредби" и са предложени за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерство на правосъдието.

ГЕРБ "изсъска" на служебната власт да не удря изборните права на българите в чужбина
Обновена

ГЕРБ "изсъска" на служебната власт да не удря изборните права на българите в чужбина

"Вместо да ги приобщаваме към България, ги лишаваме от права"

Припомняме, предложението ограничаваше нашите сънародници зад граница да гласуват за парламент и за президент, ако не са живели в страната 3 месеца преди вота.

Министерството приема, че действията на служителя са умишлени, с цел злепоставяне на институцията, тъй като каченият законопроект не е бил съгласуван с министъра.

Ради Найденов иска българите в чужбина да гласуват по-лесно

Ради Найденов иска българите в чужбина да гласуват по-лесно

Той отказа да коментира хипотези

Министерството на правосъдието сваля Проекта от обществено обсъждане, заради констатирани от министъра несъвършенства в текстовете, мотивите към проекта и несъответствия с Конституцията.

Първоначално готвеният проект от експертите на Министерството е предвиждал в нормите за уседналост изрично да залегне възможността за упражняване на избирателни права на български граждани, живущи на територията на всички държави - членки на Европейския съюз.

Припомняме, по-рано днес конституционният съдия Анастас Анастасов коментира пред News.bg, че в този законов вид този тип уседналост не е приложима, а и най-вероятно, ако се приемат от законодателя, разпоредбите ще бъдат атакувани в Конституционния съд.