Най-вероятно предложението на правосъдното ведомство ще бъде атакувано в Конституционния съд. Това предположи конституционният съдия Анастас Анастасов.

Той бе лаконичен в коментара си и обясни, че трябва да се види какво ще бъде внесено в Народното събрание окончателно като предложение за законова промяна, за да се коментира темата.

"Според мен този тип уседналост, който се предлага, по мое мнение, не е приложима поне в този вариант, посочи обаче Анастасов. По думите му има много българи, които работят в чужбина и не са с постоянно местожителство зад граница. Не виждам как ще бъде спазено или как ще бъде следено това, добави той.

Анастасов не изключи, ако предложението бъде прието от законодателя, после някой да го атакува пред Конституционния съд.

Припомняме, Министерство на правосъдието представи за обществено обсъждане на страницата си предложения за промени в Изборния кодекс и Закона за вероизповеданията. С тях се въвежда принцип на уседналост от поне 3 месеца за участие в изборите, включително за президент и парламент, а не както до този момент ограничението важеше само за местни и европейски избори.

Целта на предлаганите промени е уеднаквяване на изискванията за упражняване на активното избирателно право от страна на българските граждани.

Също така се предлага и да бъде заличавана регистрацията на партии, провеждащи предизборна агитация на чужд език.

Очаква се предложенията да бъдат гласувани от служебното правителство до края на мандата му, а новият парламент за приеме нормативната уредба.