Външният министър Ради Найденов не е запознат със законопроекта на Министерство на правосъдието. След края на правителственото заседание Найденов бе лаконичен, че в момента няма действаш парламент.

Това означава и че няма кой да приеме предлаганите промени в законодателството.

Правителството не е разглеждало подобен текст. "Не мога да коментирам хипотези", подчерта Найденов.

Може да има много идеи, но нека да видим какъв ще е резултатът от дебата, подчерта първият ни дипломат. Всеки може да има идеи, това е демократично, каза Найденов.

Припомняме, Министерство на правосъдието представи за обществено обсъждане на страницата си предложения за промени в Изборния кодекс, с които се въвежда принцип на уседналост от поне 3 месеца за участие в изборите, включително за президент и парламент, а не както до този момент ограничението важеше само за местни и европейски избори.

Министър Ради Найденов обаче бе категоричен, че трябва да се улесни начина на гласуване на българските граждани не само в страната, но и в чужбина. Според него в момента вотът зад граница е труден и скъп.

Ради Найденов застъпва идеята за електронен вот. Трябва да се оптимизира, да се осъвремени начина на гласуване, убеден е дипломат номер 1.