ГЕРБ ще се кандидатира за член на Европейската народна партия, ако се представи успешно на изборите за депутати в Европейския парламент.

Това съобщи председателят на партията Цветан Цветанов при подписването на споразумението между ГЕРБ и ВМРО за участие с обща листа на евровота.

ГЕРБ може да говори за членство в ЕНП, след като постигне резултати на изборите. Първо трябва да се докажеш, категоричен е Цветанов.

Очакванията на партньорските организации са да постигнат пет или повече депутатски мандата, като коалиционните партньори смятат, че техният резултат ще бъде най-добър в дясното пространство.

Според участниците в споразумението всички десни организации са техни потенциални партньори, а като свой политически противник сочат управляващата коалиция.

Целта ни е са постигнем максимален резултат. Той може да бъде и много по-добър от тези пет мандата, коментира председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.

Стана ясно, че съществува възможност партньорството между ГЕРБ и ВМРО да продължи и след изборите за европейски депутати, като вероятно към тях ще се присъединят и други политически организации.

Работата по евроизборите ще покаже дали това е добрата формула. В самото споразумение е записано, че се полага основа на бъдещо партньорство, заяви от своя страна Димитър Абаджиев, председател на Европейски демократичен път.