Кандидатурата на ГЕРБ за член на Европейската народна партия (ЕНП) бе одобрена единодушно на второ четене от Работната група по членството в късния следобед вчера на заседанието й в Брюксел, в което взе участие председателят партията Цветан Цветанов.

Окончателният акт по приемането ще се състои на срещата на Политическото бюро на ЕНП в Мадрид на 6 -7 февруари 2008 година, когато членовете на бюрото съгласно процедурата на партията ще формализират вече взетото решение.

По време на срещата на председателят на работната група и заместник-председател на ЕНП Корийн Вортман - Куул представи резултатите от проведената през декември 2007 г. проучвателна мисия в България.

"Нашето заключение е, че ГЕРБ изпълнява критериите за членство и ние не виждаме причини партията да не влезе в семейството на ЕНП", подчерта в своето изказване Вартман - Куул.

От своя страна председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви: "Ние искаме още веднъж да заявим пред вас, че споделяме християндемократическите ценности на ЕНП и сме готови да поемем своята отговорност пред демократично мислещите хора в България. Нашите естествени съюзници са десните партии от ЕНП и ние не искаме да се конкурираме с тях. Нашата цел е отстраняване на сегашното управление, спечелване на парламентарните избори и съставянето на дясно-центристко правителство, чиято политика ще се води от интересите на българските граждани и от европейските демократични ценности".

Припомняме, вчера след откриването на информационния център на евродепутатите от Европейската народна партия (ЕНП) в София, Жозеф Дол - председател на групата на ЕНП в Европейския парламент каза относно партия ГЕРБ „Тя ще стане член на ЕНП".