Предложението за въвеждане  правото на избор къде да бъдат парите за допълнително пенсионно осигуряване ще бъде гласувано в Пленарна зала днес и ГЕРБ няма да отстъпи от него.

Това стана ясно от думите на министъра на финансита Владислав Горанов след спешно заседание на парламентарната група на ГЕРБ. Припомняме, именно Горанов е най-големият защитник на въвеждането на такова право на избор.

От партията на Бойко Борисов все пак са готови на компромис, а именно - до края на март да се гласува в Министерския съвет и обсъди със социалните партньори, както и в парламента, дали сега предложеният необратим избор да бъде премахнат и на практика хората, избрали да внасят парите си в НОИ, да могат да ги прехвърлят обратно в частен пенсионен фонд.

Министър Горанов обясни, че макар системата на НОИ да е солидарна и парите да се събират накуп, в Института може да бъде изчислено колко точно пари има всеки човек като допълнително пенсионно осигуряване и те да му бъдат прехвърлени в частен пенсионен фонд.

От думите на Горанов стана ясно още, че обект на дебат, за който настояват коалиционните им партньори от Реформаторския блок и работодателите, ще бъде единствено въпросната необратимост, а не като цяло въвеждането на право на избор.

Думите на финансовия министър породиха въпросителни дали някоя политичекса партия няма да промени набързо позицията си като изтъкна "Вижте в зала гласуването".

Припомняме, че до момента рамо на ГЕРБ за тази идея категорично заяви, че ще удари само ДПС, а останалите 6 парламентарно представени партии ще гласуват или "против" или "въздържал се".

Попитан дали при евентуално оттегляне на предложението от страна на ГЕРБ самият той е щял да подаде оставката си, министър Горанов отсече, че не е съществувал такъв вариант за оттегляне на предложението.

В предложението за въвеждане на възможност за избор къде да отиват парите за допълнително пенсионно осигуряване - в частните пенсионни фондове или в НОИ, има логика. Това е мнението на вицепремиера по социалната политика Ивайло Калфин.

Според него обаче подобна промяна, която засяга пенсионната ни реформа, трябва да бъде приета по друг начин - след съгласуване в Министерския съвет, със социалните партньори и работодателите, парламентарните комисии. Именно заради това окончателното гласуване за въвеждането на подобно право на избор според Калфин не трябва да бъде днес, когато се гласува бюджетът на Държавното обществено осигуряване.
Калфин е на мнение, че позиция по въпроса може да бъде открита още през януари или през март, но със сигурност не трябва да бъде днес.

Игра на "жмичка" между ГЕРБ и реформаторите в НС
Още...

Цялата парламентарна група на ГЕРБ от своя страна се събра на заседание по време на редовната обедна почивка на депутатите. На срещата отиде и министърът на финансите Владислав Горанов, придружен от вицепремиера по коалиционна политика Румяна Бъчварова.

Финансовият министър промълви пред журналисти единствено, че окончателно решение на ГЕРБ ще има след заседанието на ПГ.