Нужно е акцизът на бездимните цигари да бъде изравнен с този на другите тютюневи изделия. Това заяви пред БНТ Евгения Ангелова от ГЕРБ. Заради ниския акциз губим около 30 млн. лв, напомни тя.

От БСП пък виждат предложението като абсолютен лобизъм. Атанас Костадинов от БСП изтъкна, че България ще бъде единствената европейска държава, в която ще бъдат изравнени акцизите на обикновените и бездимните цигари.

Целта е да изравним цени, а не както се тиражира да повишим, това повтори депутатът от ГЕРБ Александър Иванов в ефира на Нова.

По какви причини прекрояваме закон, приет преди 8 месеца, попита социалистът Румен Гечев. Разчетите от преди 8 месеца са грешни, ние твърдим, че и сега са грешни, посочи той.

Борис Ячев от НФСБ изтъкна, че неговата партия винаги се е обявявала срещу зависимостите. Той акцентира, че НФСБ има две основни причини да подкрепи законопроекта. "Първата е финансовата. Ние сме част от мнозинството и носим отговорност за бюджета да е пълен", посочи Ячев и допълни, че втората е, че от НФСБ искат строг контрол на тютюневите изделия във всичките им разновидности.

Той обясни, че са подписали законопроекта без някакво извиване на ръце.

Депутатката от "Воля" Кристина Таскова пък обясни, че от партията й не разбират защо тези действия се случват в средата на годината. Защо се променят фискални политики, попита тя.

ВМРО няма да подкрепи проекта. Това стана ясно по думите на Александър Сиди.