Парламентарната република продължава да буксува, а ГЕРБ са лишили България от възможността да бъде прието еврото от 1 януари 2024 година. Такава равносметка направи на няколкомесечния живот на 48-ия парламент съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

Настоящият парламент се е провалил в най-важната си задача - да излъчи редовен кабинет. "И това е провал на първата политическа сила. Дневният ред на парламента се диктуваше от ГЕРБ и може би дистанционно от Банкя", не пропусна да отбележи той.

Според Атанас Атанасов обществото вече в свикнало да живее в условията на служебна власт. Но тук се явява и решението - ДБ и ПП полагали всички усилия, за да концентират на едно място всички демократични сили. Не липсват и амбиции пред новото обединение - то цели да е първа сила и да излъчи обединение, присъедини се към амбицията на партньорите си Атанасов.

Попитан дали освен единение на ниво лидери, очаква единение и на местно ниво и безконфликтно редене на листите, лидерът на ДСБ бе уклончив: "Нашата идея е не само да създадем обединение за настоящите парламентарни избори, но това обединение да бъде обединено и имаме волята да се явим заедно на местните избори, които са фундамента на българската демокрация. Много важно е да се опитаме да разбием феодалните имения на ГЕРБ не само в големите градове, а въобще в местната власт."

анкета

Каква оценка давате на 48-то НС

Виж резултати

Отличен, свърши много работа 4.6%

Добър, макар и да не излъчи кабинет 2.3%

Среден, много шум за нищо 9.6%

Слаб, и на хартия 19.3%

И оценка не заслужват 64.2%