Парламентарната група на коалицията ГЕРБ/СДС няма да подкрепи кандидата за премиер на "Продължаваме промяната" за втория мандат за съставяне на правителство - Николай Денков. Това обяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова пред журналисти в парламента.

Тя обясни, че Денков е бил заместник-министър в правителство на Борисов, служебен министър в кабинета на Румен Радев и министър в правителство на Кирил Петков. Можем да говорим за модела "Борисов-Радев-Петков", посочи Атанасова и напомни, че Денков е бил заместник и на Меглена Кунева. Това означава ли, че НДСВ и Тройната коалиция се завръщат, запита тя.

Николай Денков - предложението на ПП за премиер

Николай Денков - предложението на ПП за премиер

Намерението е да се предложи правителство на малцинството

"Някои твърдят, че вторият ешелон на ГЕРБ може да оглави кабинет на ПП. Имаше една безспорна гражданска кандидатура, която имаше смелост в тази критична ситуация да поеме цялата отговорност и да представи кабинет. Вчера Народното събрание изпусна шанса един много професионален амбициозен кабинет да изпълнява програмата и приоритетите си", коментира Атанасова.

"Тази кандидатура на Николай Денков е обречена", оцени Атанасова и добави, че от ГЕРБ не са канени на разговори за втория мандат за съставяне на правителство.

Председателският съвет приключи мълчаливо

Председателският съвет приключи мълчаливо

Не присъстваха представителите на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане"

Тя не знае на председателския съвет някои да е обсъждал кандидатурата на премиер. Председателските съвети се провеждат за обсъждане на дневния ред на парламента, местата в пленарна зала и други подобни въпроси от вътрешния ред и правилата на Народното събрание. Това, че някои си прави коалиционен кръжок, в който ГЕРБ отказали да участват заради това, че не е публичен, каза Атанасова.

Тя посочи, че приоритетите, изведени от ПП, са част от приоритетите на правителството "Габровски", преписани.

"Това е едно поведение, което е девиантно на моменти - не може да отречеш приоритетите на едно правителство преди ден и да ги преповториш отново в друго писмо, възмутена е Десислава Атанасова.