Николай Денков ще е предложението за премиер на "Продължаваме промяната" за премиер с втория мандат. Предложението е обсъдено вече с "Демократична България", анонсираха на брифинг съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев. 

Разговорите в парламента за съставяне на правителство ще започнат още от утре. 

Намерението е да се предложи правителство на малцинството. Ще се търси първо съгласие по политики и едва след това ще има разговор за състав и структура на министерски съвет.

Припомняме, Денков беше министър на образованието в последния редовен кабинет, а преди това служебен министър, както и зам.-министър в същото ведомство по време на мандата на ГЕРБ.

Председателският съвет приключи мълчаливо

Председателският съвет приключи мълчаливо

Не присъстваха представителите на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане"

"Приех тази номинация с идеята, че трябва да потърсим съгласие по най-важните теми за българското общество, които да бъдат приоритет на дневния ред на Народното събрание. Това е единствената основа, върху която може да се изгради стабилно правителство и парламент, който да работи за хората. Започваме разговори с всички политически сили, идеята е да видим какво може да ни обедини и тези от силите, които са готови да подкрепят едно такова правителство, да поемат ангажимент, че ще работят за реализирана на политиките, които поставят приоритет върху проблемите на хората", заяви Денков.

В петък кандидат-премиерът на ПП ще изпрати писмо-покана за разговор по въпроснтие основни точки към всички партии в Народното събрание без изключение.

"Задачата е изключително трудна. Това, което може да обещаем, е, че се отнасяме към нея напълно отговорно и ще направим всичко възможно, което зависи от нас", обеща той.

А какви са основните четири приоритета, върху които ПП ще градят диалога с другите партии - членството на България в Шенген и еврозоната, както и пакети за подпомагане на бизнеса, както и социален пакет, посочи на свой ред съпредседателят на ПП Асен Василев.

"В парламента има седем партии, четири от които (ПП, ДБ, БСП и "Български възход") днес седнахме на една обща маса. Това не е достатъчно за подкрепа за правителство, но е едно добро начало. Независимо дали ще се реализира вторият мандат, или ще стигнем до трети мандат, нито партиите, нито депутатите в парламента ще се сменят. Така че гледаме на това като едно начало за започване на разговор, в който ясните приоритети, които сме очертали - двата най-важни - приемането на България в Шенген и еврозоната, и другите два, не по-малко важни - пакет за облекчаване на бизнеса и социален пакет, които да помогнат България да става истинска европейска страна, смятаме, че могат да са основата, по която да се постигне съгласие по политики, а оттам нататък по персоналния състав на кабинет", каза Василев.

Около час преди пресконференцията на "Промяната" пък ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" не се явиха на председателския съвет, свикан по инициатива на ПП след като вчера от партията изпратиха писма към всички парламентарни партии с покана за разговор преди връчването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

"Дали сме оптимисти - нека кажем, че има шанс мандатът да бъде реализиран. Ако ни питате дали този шанс е голям - виждате ситуацията в парламента, конфронтацията между политическите сили... Нека кажем, че той е с поне една партия по-голям, отколкото беше с първия мандат", реалистичен бе в прогнозата си бившият финансов министър.

"Професор Денков винаги е бил лидер в образованието. Време е реалните въпроси за това общество да бъдат поставени напред. Аз съм много горд, че част от социалния пакет е и заслуга на проф. Денков в миналото правителство - всички учителски заплати да са на 125% от средната работна заплата е лидирано от него. Това са част от приторитетите, които се надяваме да предложим на другите партии и на българското общество като цяло", изтъкна на свой ред Кирил Петков.

А дали има вече състав на кабинет - все още неясно. "Ние ще работим заедно, всички, за да потърсим възможно най-доброто партньорство с тези, които са готови да работят по поставените приоритети. След като бъде видяно каква подкрепа има и кой дава тази подкрепа, едва тогава можем да говорим за състав на правителство. Сега все още е много рано", уклончив бе на въпрос на News.bg Николай Денков.

Макар и двукратно Асен Василев да изтъкна важността на четирите основни точки от програмата на ПП - Шенген, еврозона, социален и бизнес пакет, не бе очертана като "червена линия" хартиената бюлетина, неприемането на която доскоро бе ключовото условие, за да бъде предложен кабинет с втория мандат.

Но все пак смята Василев, отхвърлянето на ветото на президента върху Изборния кодекс би било "много лош сигнал за нежеланието да се разговаря за истинските въпроси за българите".

А що се касае до нуждата от още гласове до заветните 121, нужни, за да мине кабинет, Василев подчерта - не се търси подкрепа от ГЕРБ, ДПС и Възраждане.

"Но в този парламент е невъзможно да има кабинет без ГЕРБ, ДПС или "Възраждане". Този шанс е много малък. Затова търсим подкрепа по конкретни политики, които да бъдат подкрепени. Затова говорим за кабинет на малцинството, а не за коалиционна формула", допълни съпредседателят на ПП.