Около един лев компенсация за горивата по бензиностанциите и то за всички, не само за физическите лица, както е в момента, и по над 100 милиона лева приходи месечно във фонд "Сигурност на електроенергийната система". Това по изчисленията на ГЕРБ ще е ефектът от предложения от тях Закон за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива.

"Въвеждаме вноска не само от "Нефтохим-Бургас", а от всички компании, които преработват руски нефт. Било то "Литаско", било то друга компания, ще бъде длъжна да направи вноска във фонда за енергийна сигурност. Това, което предлагаме, не засяга бюджета, т.е. - няма нужда от нов бюджет или актуализация. Вноската ще се формира от разликата в цената на средиземноморската борса между петрола сорт Брент и Урал. Знаете, че от началото на войната в Украйна цената на руския петрол падна драматично", представи концепцията си енергийното острие на ГЕРБ Делян Добрев на брифинг в кулоарите на парламента.

Борисов убеден в подкрепата на партиите за проектозакона за горивата на ГЕРБ

Борисов убеден в подкрепата на партиите за проектозакона за горивата на ГЕРБ

На никого не му било приятно да отиват милиарди за Русия, а българите да дават по 3 лв. за бензин

"Тази вноска ще донесе приходи по над 100 милиона месечно и ще позволи компенсация, в зависимост от различните групи, достигащи до един лев", добави той.

Въпросното изискване за вноски във фонда за сигурностна енергийната ситема ще касае само компаниите, които преработват петрол, продуктите от който се продават в България, а количествата за износ няма да се облагат, уточни на въпрос на News.bg народният представител.

Служебният кабинет внася в НС комплексни мерки за поевтиняване на горивата

Служебният кабинет внася в НС комплексни мерки за поевтиняване на горивата

Българската икономика се движи много стабилно, уверява Никола Стоянов

Ако пък законопроектът им не бъде приет, ГЕРБ са готови с контрадействие - пълна забрана на руското "черно злато".

"Ако този закон не бъде приет и не успеем да прехвърлим ползите от дерогацията (за България да продължи да използва руски нефт - бел.ред.), то по-добре е да няма дерогация. Ако не приемем този закон, то ще внесем друг, който да задължава служебния кабинет да изтегли тази дерогация и въобще да спрем да използваме руски нефт. Като ще плащаме като за Брент на бензиностанциите, то по-добре потребителите да си зареждат Брент, а не евтин уралски нефт", заяви Делян Добрев.