БСП е „импотентна партия“ и „има репродуктивни проблеми“. Така депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова изригна срещу левицата. Повод бе традиционната петъчна декларация на социалистите, изчетена от парламентарната трибуна от лидера Миков.

В декларацията си БСП обръщат внимание на демографската криза у нас. По думите на Миков „последните години България намалява годишно с около 40 000 души - горе-долу един град колкото Кюстендил. С тези темпове България намалява със 110 човека на ден, с 4,6 човека на час, т.е. в рамките на парламентарния контрол – с около 10-12 души”.

По думите му България днес е в тежка демографска криза, а правителството и мнозинството усилено ни води към демографска катастрофа. „Като се изключи периодът 2005 – 2009 г., когато раждаемостта е нараснала с 15% и 2014, когато има леко увеличение на раждаемостта с 1000 деца в сравнение с 2013 г., тенденцията за намаляване е трайна”, посочи лидерът на БСП.

Според него, ако това не бъде променено, през 2030 г. населението на страната ще е 6,5 млн. души и делът на хората над 65 години спрямо трудоспособното население ще нарасне от 31% днес на 40% и всякакви измишльотини за вдигане на възрастта за пенсиониране няма да имат никакво значение.

Миков цитира доклад на ЕК за България, където се констатира, че страната ни претърпява един от най-големите спадове на населението в света – от почти 9 млн. през 1989 г. на 7,2 млн. в рамките на едно поколение. В тези 7,2 млн. голяма част от тях работят временно или постоянно в чужбина”.

Очакванията на ЕК са България да продължи да понася огромен демографски натиск, водещ до намаляване на населението с още 2,5 млн. за 2080 г., цитира Миков.

Той обвини управляващите, че през 2016 г. с бюджета са намалени обезщетенията за майките за отглеждане на дете от 1 до 2 години и те остават 340 лв., при увеличена минимална работна заплата; месечните добавки са замразени за деца с увреждания; целевите помощи за ученици са замразени и се отнасят само за първокласниците; месечните добавки за най-многобройните семейства в България с две деца се увеличиха с 2 лв. месечно, а за семействата с повече от три деца – добавките се намаляват.

Миков припомня, че парламентът не е приел предложението на БСП за въвеждане на семейното подоходно облагане за семействата с деца. Не се приема предложението за данъчни облекчения за семействата с доходи до минималната заплата, които практически с тези средства няма как ги да отглеждат. Не се приема предложението на БСП за намаляване на ДДС за стоките за деца, изрежда председателят на БСП.

По думите му със замразяване на тези социални плащания се ускоряват негативните демографски процеси.

Ситуацията от началото на годината е още по-тревожна, защото родените деца в сравнение с 2015 г. са с 1500 по-малко, като в тази връзка Миков изтъква, че именно миналата година сме стигнали до равнището на 1945 г., - когато мъжете са били на война.

Към този момент ГЕРБ продължава реформите, които е заявила и е започнала през 2009 г. и 2013 г., посочи герберката Соколова в реплика на БСП декларацията.

Тя призова социалистите да видят оперативните програми, които са стартирали с началото на управлението на кабинета. Соколова продължи атаката срещу БСП, подчертавайки, че оперативните програми давали възможност социалната интеграция да е факт, а не само да бъде заявявана, както го правили от БСП.

Вие спъвате всяко желание да работим заедно“, отсече герберката. Политиките на ГЕРБ във всяка област била преднамерена, програмирана, устойчива, с ясен и предвидим резултат.

„Съжалявам, че вашата партия не е силна и значима“, продължи Соколова.

„Допуснахте човек да се изразява по отношение на сексуални дисфункции и репродуктивни възможности“, заяви на свой ред червеният депутат Таско Ерменков, поискал думата за процедура по воденето на заседанието от зам.-шефа на парламента Явор Нотев, който трябвало да реагира на дръзкия тон на Соколова.