От ГЕРБ отговориха на лидера на БСП Корнелия Нинова по повод писмото, изпратено до премиера Бойко Борисов относно Договора за добросъседство с Македония и нейното твърдение, че не можела да се запознае с клаузите му, защото той не е предоставен на народните представители.

От управляващата партия изтъкват, че министърът на външните работи Екатерина Захариева е инициирала разглеждане и обсъждане на договора в Комисията по външна политика към парламента, като договорът постъпил в секретното деловодство на Народното събрание на 3 юли.

Никой не е виждал договора за добросъседство с Македония, скочи Нинова

Никой не е виждал договора за добросъседство с Македония, скочи Нинова

БСП искат Бузлуджа е да е място на България

Уточнява се, че на 4 юли народните представители от комисията са били информирани, че могат да се запознаят с постъпилия текст преди заседанието на външната комисия на 5 юли.

Според ГЕРБ проектодоговорът е достъпен за всеки народен представител в секретното деловодство на Народното събрание.

Отбелязва се, че членовете на външната комисия са изслушали Захариева за достигнатия етап на договаряне към 5 юли и са изразили мнение и предложения по текста.

"Договорът е достигнал финален етап. Фактически такъв договор се обсъжда от 2008 година, когато е подписан Меморандум за сътрудничество между двете държави по въпросите на европейската интеграция. Всички правителства и външни министри от 2008 година до сега са работили по въпроса", посочват от ГЕРБ.

Предстои последният 12-ти кръг преговори, като се очаква финализиране на текстовете. С финалния вариант на договора парламентът ще бъде запознат след приключване на преговорите отново в заседание на Комисията по външна политика.

"Важно е да се отбележи, че не бива да се очаква възможност за промяна в договорените текстове, тъй като това е дълъг процес на договаряне на двете страни на ниво изпълнителна власт", завършват от ГЕРБ.