ГЕРБ остават скептични към възможността за съставяне на правителство от 50-тия парламент и към това как ПП-ДБ искат да диктуват дневния ред на Народното събрание, но ще отидат на среща с бившите си партньори в сглобката. Това стана ясно от думите на Деница Сачева на брифинг в Партийния дом.

Герберите недоумяват и как ПП-ДБ имат претенциите да "нравоучават всички".

Виждаме някаква наченка на нормалност, каза Сачева, затова и ще се отзоват на поканата за среща, която е получена. Сачева изрично уточни, че поканата е подписана от Божидар Божанов, като от ПП-ДБ са уточнили и кои ще присъстват. От страна на ГЕРБ на разговорите ще присъстват Рая Назарян, Росен Желязков и Деница Сачева.

Въпреки това позицията на ГЕРБ за подкрепа на втория и третия мандат остава непроменена, отсече Сачева, което означава, че ГЕРБ категорично отказват за дадат своята подкрепа, след като не получиха такава за първия мандат и отиват на избори.

ПП-ДБ: Антикорупционно мнозинство или връщаме мандата

ПП-ДБ: Антикорупционно мнозинство или връщаме мандата

Предлагат първо Декларация, искат три месеца време

Няма смисъл да губим времето на хората с тези 3 месеца, по-честно е да отидем на избори, подчерта тя. А ситуацията в Народното събрание й напомня на израза на Сартр "адът това са другите".

Разговорът през следващите дни обаче трябва да се превърнат в път към разбирателството в следващия парламент, както стана ясно от думите на Сачева, тъй като приоритетите в Декларацията на ПП-ДБ били и приоритети и на ГЕРБ. Депутатът припомни, че когато ГЕРБ получили първия мандат и поканили останалите партии, не получили дори официален отказ за разговори, а се информирали от медиите.

Но трябва да водим активен диалог, посочи тя. Приоритетите в декларацията на ПП-ДБ били и приоритети на ГЕРБ.

Теменужка Петкова, която бе също част от преговорния екип на ГЕРБ в предишния парламент, но сега няма да отиде на разговор, беше по-остра и критична към ПП-ДБ. Тя призова да се назовават нещата с истинските им имена. Противопостави се и на това ПП-ДБ да се самопровъзгласяват за антикорупционери, тъй като дължат много отговори именно по корупционни въпроси. Теменужка Петкова припомни "Джемкорп", дерогацията за "Лукойл", аферата с Митниците, пачките и пуделите.

Също така Теменужка Петкова се противопостави на това ПП-ДБ да се обявяват за единствените проевропейски партии.

Делян Добрев за декларацията на ПП-ДБ: Наглост

Делян Добрев за декларацията на ПП-ДБ: Наглост

С фейсбук статус Добрев отхвърли искането на ПП-ДБ