Държавният глава Румен Радев прие ПП-ДБ, изслуша бившия премиер Николай Денков и техните искания, но ги върна на полето на Конституцията, където член 99 третира само процедурата по съставяне на правителство.

Искането на ПП-ДБ беше за време, за да проведат разговори в рамките на Народното събрание и да видят дали биха могли да съберат нужната подкрепа за законодателни реформи. Именно на това ако не да се противопостави Радев, то поне изказа съмнение за ефективността, а в "горещото" политическо лято са нужни експедитивност и незабавни стъпки за изясняване на ситуацията.

Това, върху което ПП-ДБ смятат да стъпят е неуспялата борба с корупцията, предлагайки пакет от закони за борба с корупцията. Без тях, както обясни Николай Денков, няма значение кои са министрите.

Тази сложна обстановка изисква както диалог, така и навременни и оперативни решения, беше предупреждението на Румен Радев в началото на откритата част от разговори с ПП-ДБ, по-късно и малко преди да се закрие срещата, отново предупреди - иска да види "незабавни стъпки по изясняване на ситуацията".

Според държавния гласа остава висящ въпросът има ли мнозинство в 50 Народно събрание, като предупреди и ПП-ДБ, че за някои от техните идеи, доколкото знае, им трябва не само мнозинство, но и квалифицирано мнозинство.

През последните 3 години само ние поехме отговорността да съставим правителство, каза Николай Денков. Той отново припомни, че тези, които са свалили кабинета Денков - Габриел, сега не могат да се съберат и да съставят правителство. Кризите изискват нестандартни решения, каза той. Затова ПП-ДБ предлага нестандартен подход и искат антикорупционни закони, които да изчистят корумпираните политици. Предложението ще им е под формата на "политическа декларация".

Още утре ПП-ДБ ще изпратят предложенията си до всички партии и ще очакват да се види има ли подкрепа за истински приоритети.

Президентът очаква ПП-ДБ веднага да започнат да търсят мнозинство. На база на това Радев ще реши кога ще връчи вторият мандат.

Президентът покани ПП-ДБ на разговор преди мандат II

Президентът покани ПП-ДБ на разговор преди мандат II

В коалицията няма единно мнение дали да вземат папката с мандата