Президентът Румен Радев откликна на искането за провеждане на разговор с представители на "Продължаваме промяна - Демократична България", като вече втора политическа сила в 50-то Народно събрание.

Именно на тях Радев трябва да връчи мандат за съставяне на правителство, след като ПГ на ДПС отлюспи голяма група депутати и се сви до четвърта по големина парламентарна група.

Днес в 16 ч. държавният глава покани представителите на ПП-ДБ. Интересното в случая е, че в самата коалиция няма единно мнение за това дали да приемат мандата и предизвикателството за съставяне на правителство на малцинството, или да върнат папката празна.

От Демократи за силна България - ДСБ с лидер Атанас Атанасов още преди седмица се изказаха за поемане на отговорност от страна на коалицията за съставяне на кабинет, колкото и рисков да е този ход в парламент, в който от една страна няма ясно мнозинство, а от друга страна, броят на независимите депутати бие всякакви рекорди - до тук са 38 независими депутатски гласа.

"Продължаваме промяната" обаче застават последователно на позицията, че мандатът трябва да бъде върнат, тъй като в това Народно събрание няма как да бъде изпълнен с реформаторско мнозинство.

ПП-ДБ се събират на национален съвет, за да решат какво да правят с втория мандат

ПП-ДБ се събират на национален съвет, за да решат какво да правят с втория мандат

Според Николай Денков политическата ситуация е изключително нестабилна

Знакова обаче бе срещата между държавния глава Румен Радев и Николай Денков при връчването на мандата за ПП-ДБ в 49-то Народно събрание през май 2023 г. Тогава ПП-ДБ отново бяха втора политическа сила, но с "джентълменско споразумение" с ГЕРБ взеха мандата и съставиха правителството Денков - Габриел. Тогава президентът Радев призова Николай Денков да не съставя правителство, дълбаейки разрива с политическата формация.