Кандидат-президентът Румен Радев е направил поредния си отчаян опит да спаси своята предизборна кампания, пренебрегвайки отново националните интереси на българските граждани. Това заявяват от ГЕРБ в своя официална позиция до медиите.

Те посочват, че след като близо две години като държавен глава Радев е омаловажавал кризата с коронавируса, днес като кандидат-президент е решил да привиква независими държавни органи в лицето на българските кметове и ЦИК, които да му докладват за организацията на изборите в условията на пандемия - неща, които според ГЕРБ не са в неговите правомощия.

От партията напомнят, че Министерският съвет отговаря и осигурява техническото и финансово обезпечаване на изборния процес, областните управители и кметовете на общини осъществяват логистиката и организационния процес по места.

В тази връзка питат къде е министър-председателят Стефан Янев в този процес.

ЦИК "учтиво, но твърдо" отказа да обсъжда организацията на вота с президента

ЦИК "учтиво, но твърдо" отказа да обсъжда организацията на вота с президента

Такава среща не била коректна, тъй като и Радев е кандидат за президент

"Защо и сега се скри, както се скри по време на пожарите преди няколко месеца и прехвърли всичко на областните управители и кметовете? Защо се скри, както се скри при кризата с кораба Vera Su? Защо се скри, както се скри след случаите със загинали военнослужещи? Колко пъти Стефан Янев се срещна с ЦИК или други институции, имащи отношение към изборите?", отправят въпроси от ГЕРБ.

От отговорите на премиера щяло да стане ясно защо той позволява на един кандидат за президент да използва държавните институции и президентския пост за "спасяване на имиджа на собственото си провалено правителство и обречената си предизборна кампания".

От ГЕРБ недоумяват как е възможно кандидат-президент да привиква представители на местната власт и ЦИК да му докладват, вместо да поиска обяснение от собственото си правителство.