ГЕРБ внесоха в деловодството на парламента поправки в готвената актуализация на Бюджет 2013, стана ясно след срещата на председателя на партията Бойко Борисов с лидерите на КТ Подкрепа и КНСБ Константин Тренчев и Пламен Димитров.

Мерките, поискани от двата синдиката, са за 150 млн. лв. - в рамките на единия милиард - и целят да подпомогнат най-социално уязвимите групи, заяви след срещата Пламен Димитров.
С някои от мерките, които предложихме имаше постигнато съгласие, като най-вече това са разширяване обхвата на енергийните помощи и увеличаване на минималното обезщетение заради безработица на 200 лв.
Предлага се и еднократна помощ за пенсионерите, каза още Димитров. По думите му е била обсъдена възможността да бъдат увеличен лимитът на т.нар купони за храна до 240 млн. лв., защото настоящият лимит от 160 лв. е почти достигнат.

Константин Тренчев обърна внимание на състоянието на енергетиката, като посочи, че секторът от много време е в колапс и в състояние на свободно падане. Той заяви, че ако тази "агония" продължава, енергетиката ще завлече цялата българска икономика надолу.
Тренчев заяви, че в близките дни под егидата на синдикатите ще се проведе среща по темата, на която ще бъдат поканени всички парламентарно представени сили, както и експерти и ръководители от БЕХ и ДКЕВР.

Относно политическата ситуация президентът на КНСБ заяви, че в най-скоро време трябва да бъде постигнат консенсус кога да бъдат проведени следващите парламентарни избори, като по думите му те трябва да се състоят в рамките на тази година. Този парламент трябва да се разпусне, за да се възстанови моралът, за който настояват настоящите протести и в същото време не трябва да забравяме за социалните искания на протестиращите през февруари.
По думите на Димитров 1/3 от синдикалните структури са заявили желаните да стачкуват, но на този етап основание за национална стачка все още няма, "Да не забравяме, че София не е България" допълни синдикалистът.

На лидера на ГЕРБ му е направило впечатление, че синдикалистите не се държат като такива, а като много по-умерени държавници от много от политическите лидери, заяви самият Борисов пред журналистите. По думите му това е така, защото те си дават много ясна сметка какво предстои тази зима и през следващите две-три години.

Борисов заяви, че е постигнато съгласие, че трябва да се работи за постигане не консенсус по темата енергетика. Трябва да се постави всичко на масата, защото с тези популистки ходове или ще фалират НЕК, или ще продължат да залъгват хората, че ще намаляват цената на тока.
Борисов заяви, че когато се намалява цената, която дълги години беше държана изкуствено ниска - фалира НЕК и накрая това ще достигне и до енергийния холдинг.

Борисов гарантира, че ще бъде подкрепен този социален пакет от мерки, "за който настояват и синдикатите", за да се минимизират щетите от актуализацията, която по думите му не бива да превишава 200 млн. лв.

След журналистически въпрос бившият премиер се върна на темата за"Планът Орешарски". Къде им е тая програма, в нея имаше, че пенсиите и заплатите ще станат по 500, по 1000 лв, щяха да открият нови 250 хил работни места, а те още не са приключили с назначенията.
Избори трябва да се направя,т за да се успокои обществото, не мога да разбера, че управляващите не го разбират, каза още лидерът на ГЕРБ.

Хвърлиха Орешарски на амбразурата, коментира Борисов на журналистически въпрос относно заявената позиция на лидера на БСП Станишев, че стоят твърдо зад правителството. Сега Станишев има наглостта от Бузлуджа да задава задачи все едно това е премиер, който някой друг го е сложил. Тяхната цел е колкото се може повече да се отдалечи времето на предсрочните избори, за да си "вкарат 1 млрд. и след това да ги откраднат".

Борисов коментира още, че ако това, което БСП са говорели - че ще съберат 1 млрд. лв. повече приходи вследствие на намаляване на контрабандата се сбъдне, то те трябва от май до декември да съберат поне 700 млн. лв. Но ако не ги съберат, то означава, че те самите се занимават с контрабанда, тълкува Борисов.

Темата за парламентарния отпуск също отново бе коментирана от експремиера който заяви, че парламентът съвсем спокойно може да работи и през август.
Ако има някои хора, които искат да излязат и да отидат на почивка, за да заведат децата си, ние го разбираме. Но другите сме тук и можем да работим, каза още Борисов.

Прибраха го, така Борисов коментира отсъствието на Волен Сидеров от обществения живот в последно време. Тройната коалиция направи това, защото Сидеров започна да им създава големи проблеми в Европа и си го прибраха малко да си почине. Сега са пуснали малко женския му батальон, за да си почива.