2,56 е оценката (по шестобалната система), която поставя обществото на парламента. Това сочат данните от последното проучване на агенция „Маркет ЛИНК" за актуалните обществени нагласи в страната.

Оценката, която получава правителството е точно 2,76, а на 3,64 е оценена дейността на президента.

Като цяло се забелязва спад в оценяването на управляващите и леко положително завишаване за дейностите на опозицията.

Близо 58% от всички 1200 анкетирани смятат, че правителството трябва да подаде оставка, а точно 48.5% от всички запитани смятат, че се нуждаем от предсрочни избори.

Резултатите от проучването показват, че ако към днешна дата се проведат предсрочни избори 28% биха гласували за ГЕРБ и едва 15,4% от българското общество ще даде своя вот за БСП.

От агенция „Маркет ЛИНК" отчетоха, че в сравнение с предишното подобно проучване, направено през февруари тази година, няма разлика в електоралните пристрастия и се забелязва спад на доверието както към правителството като цяло, така и към всички коалиционни партии, участващи в него.

Българското общество е на мнение, че е по-добре страната да се управлява от еднопартийно правителство - 47.9% са отговорили по този начин.

Румяна Бъчварова, директор на агенция „Маркет ЛИНК", заяви, че данните от проучването сочат, че първото място на следващите избори е гарантирано за ГЕРБ, но то не му осигурява нужното мнозинство.

Тя посочи, че се очаква активността и на следващите избори да не надхвърли 50% и допълни, че не могат да се правят категорични прогнози за формулата и участниците в следващия кабинет.

Данните от проучването сочат, че 70% от българите дават негативна оценка за развитието на България.
Преди 5 години на това мнение са били едва 45%.

Българите продължават да смятат, че корупцията е основният проблем в страната - близо 40% от анкетираните са дали този отговор.
Румяна Бъчварова изрази предположение, че вероятно техният отговор е повлиян от резултатите от последния доклад на ЕК.

Като цяло близо 40% от българите са неопределени партийно, но от всички останали най-голям е процентът на дясно-определящите се - 26,9.

Проучването отчита и че е нараснало доверието към „Атака" и ДСБ и 53.6% от хората одобряват протеста на опозицията, като близо 40% от тях изразяват готовност да се включат в него.

В проучването са участвали 1200 лица над 18 години от общо 93 населени места.
То е направено през периода 22-30 август в общо 120 „гнезда".