ГЕРБ внесоха законодателни изменения в изборните правила, отнасящи се до мажоритарната система.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов обяви на брифинг в парламента, че предложенията засягат прилагането на въпросите от народното допитване.

Не парламентът, а президентът да районира държавата, предлагат обаче от ГЕРБ. Кирилов увери, че с предложението не се нарушавала Конституцията. 

Принципно обаче ГЕРБ предлага да се формират 240 изборни района в страната. На втори тур ще се явяват двамата кандидати, спечелили най-много гласове на първия тур.

При районирането се установявали ясни критерии, като ще се използват базите данни на общините, ГРАО, НСИ и др. Очаква се органът, който ще прави районирането, да се съобрази с данните.

Правната комисия отказа да се занимава с референдума

Правната комисия отказа да се занимава с референдума

ГЕРБ натискат за референдума, ДПС го отлагат за следващото НС

Ако мажоритарен депутат бъде назначен за министър или друг пост, мястото му в парламентарната зала ще остава празно. Частичен вот ще има при предсрочно прекратяване на пълномощията му.

Що се отнася до вота в чужбина, гласът на българите в чужбина ще се отчита по постоянния им адрес в България. Основно те ще гласуват машинно, но ще могат и с бюлетина да дадат своя вот.

Предвижда се и промяна в районните изборни комисии. Предлага се те да са със състав от 13 души. Районните комисии пък ще са 240. Съставът им ще се назначава, както и досега от ЦИК. Законопроектът е отворен за подкрепа от всички колеги, призова Данаил Кирилов.