ГЕРБ се дистанцира от „Атака." Това стана ясно от декларация, прочетена в Народното събрание от зам.-председателя на парламента Анастас Анастасов.

По повод инцидента пред джамията в София всички парламентарни групи взеха своето отношение от трибуната на НС.

ГЕРБ не е била в коалиция с „Атака" и не е подписала коалиционно споразумение, посочи Анастасов.

Той се обърна към „Атака": "Колеги от „Атака", този път преминахте границата. Пътят, по който тръгнахте от Батак, не е нашият път, посочи Анастасов и допълни, че ако това е изборът на националистите да се противопоставят на свободното изповядване на религия, то двете партии трябва да тръгнат в различни посоки.

Ако за „Атака" е дошло време за самостоятелни ходове, които не кореспондират с демократичните принципи и политическа толерантност, ние ще продължим сами, допълни Анастас Анастасов.

Той се закани, че управляващата партия няма да позволи да бъде използвана за политически параван.

ДПС и „Атака" с тези инциденти, по думите му, се опитват да мобилизират избирателите си. От ГЕРБ посочиха, че националистите подкрепят управлението, защото се ужасявали от управление като предишното. „Винаги сме отстоявали човешките права и свободи," изтъкна още Анастасов.

Според ГЕРБ всички партии се опитват да извлекат дивиденти от случая пред джамията.

Не правете спекулативна политика, с тези думи пък той се обърна към сините и призова: „Стига менторство, стига опити за нагаждане на политически сметки. Нека се държим почтено."

От управляващата партия се обърнаха и към левицата с думите:"Моля, забравете за малко спортната си неприязън към нас и ако наистина апелирате за етнически мир, не палете искрите на войната, обвинявайки другите за вина, която трябва да е споделена от вас, не сочете един за жертва и друг за палач днес, защото вие още носите белега на възродителния процес".

"Ще оставя цвете пред осквернената джамия в София, защото съм християнин и вярвам в Бог, защото няма значение дали го наричаме Исус или със сто други имена, защото той не е Волен Сидеров, защото ме е срам и не мога да измисля нищо друго, освен да се извиня".

Тези думи от форумите по повод петъчния сблъсък между атакисти и молещи се мюсюлмани прочете Лютви Местан от парламентарната трибуна и допълни: „ПГ на ДПС изразява своята благодарност към всички български граждани, които се солидаризираха с правата на различните етноси, вяра и култура."

По думите му цветята, поставени пред мюсюлманския храм, са символ на етническия мир.

Според ДПС националистическият взлом на „Атака" трябва да срещне безусловен отпор на всички политически сили. „Атака" делегитимира демократичното устройство на държавата, категоричен е Лютви Местан.

Според него националистите поставят на карта гражданския мир в страната, застрашават и евроатлантическата легитимност на България и ни поставят в кривото огледало на световната политика за мир и сигурност.

Вандалската агресия, фашизоираната истерия на „Атака" имат една показателна особеност - това не е просто краен национализъм, това е овластеният краен национализъм, заяви Лютви Местан.

Според ДПС статутът на съуправляваща партия зарежда „Атака" с усещане за безнаказаност и я прави ескалиращо престъпна.

От партията на Ахмед Доган не спестиха критките си към управляващите и премиера Бойко Борисов, които имали заслуги за превръщането на Волен Сидеров и партията му в злополучен фактор в българската политика. „Той трябва незабавно да изрита Волен Сидеров от властта," настояха от ДПС.

Местан посъветва премиера Борисов да прокара ясна демаркационна линия между партията му и „Атака." Оставането на „Атака" във властта е равно на пълзяща асимилация, подчерта Местан и настоя за промени в Закона за митингите, както и за адекватни промени в НК.

Опитът „Атака" и ДПС да се представят като огледални образи е скандално некоректен, коментира още Лютви Местан и допълни, че между ДПС и „Атака" стои пропастта на ценностите.

Синята коалиция също осъди действията на националистите. "Атака" погази българската Конституция, защото посегна на правото на хората свободно да изповядват вярата си, заяви съпредседателят на Синята Коалиция Иван Костов.

Сините настояха депутатите на Волен Сидеров, участвали в провокациите, да бъдат освободени от парламентарни комисии, както и да бъдат изключени от комисията за контрол на ДАНС и от вътрешната комисия. „Хора, които посягат на сигурността на страната не могат да представляват Народното събрание в неговите органи, Атака застрашава националната сигурност," смята Иван Костов.

Според него отговорност носи и вътрешният министър, който допуснал инцидента.

С декларация излязоха и социалистите, които оцениха поведението на атакистите като преднамерено, пълно с провокации към Конституцията и законите, с провокации към ценностите и принципите, върху които се гради демократичното общество.

Това поведение е рожба на езика на омразата, изтъкна Ангел Найденов от БСП. Този език, по думите му, е характерен и за управляващата партия, и за премиера Бойко Борисов.

Корените на това, което се случва трябва да се търсят в двугодишното ви партньорство, обърна се към ГЕРБ и „Атака" Ангел Найденов и подчерта: „Застанахте зад проявите на „Атака."

Според социалистите с право „Атака" иска оставката на Цветан Цветанов, който също досега толерирал акциите на националистите. „Това са действия, които трябва да бъдат осъдени, защото те носят опасен потенциал," посочи Ангел Найденови и призова за консолидация срещу овластения и периодично поощряван от мнозинството екстремизъм.

Бях сигурен, че днес ще чуя много нападки към „Атака", защото това е любимо упражнение. С тези думи Волен Сидеров отговори на чутите критики.

„Атака" е трън в очите, смята той. На Иван Костов той каза, че националистите не държат на постовете си в комисиите на парламента.

Лидерът на „Атака" изтъкна, че сред молещите се в джамията е бил и Али Юзеиров, който имал желание да създаде етническа партия. Припомняме, по-рано днес Юзеиров заяви, че е готов да бута джамии, за да има етнически мир.

Сидеров показа първа страница на вестник Атака, на която се вижда мюсюлманин с нож в ръка. Според него националистите никога не са позволявали на техни митинги да се стига до кръвопролития. „Няма основание кметството да ни откаже митинга," смята Волен Сидеров.

Мюсюлманите нападат нас, каза лидерът на „Атака" и призова прокуратурата да установи кой за какво е виновен в петъчния инцидент.

Както симпатизанти на „Атака" са обвиняеми, така да има обвиняеми мюсюлмани. Това би било правосъдие, изтъкна националистът. Иначе всичко друго ми намирисва на комунизъм, подчерта той.

По думите му за много политици би било изгодно лидерът на „Атака" да бъде настанен в концлагер, а „Атака" да бъде забранена.