Във връзка с изтичането на мандата на сегашните общински управи от партия ГЕРБ призовават в специално обръщение да се спрат сделките с общинско имущество.

„В навечерието на местните избори се забелязва тенденция на извънредно внасяне, разглеждане и гласуване от общинските съвети в страната на докладни с предложения за разпоредителни действия с общинско имущество. Политическа партия ГЕРБ изразява своето неодобрение към практиката за масово гласуване на сделки, голяма част от които са за замяна на общински недвижими имоти, особено в последните сесии на общинските съвети." - се казва в обръщението.

Според партията „това от една страна води до злепоставяне на интересите на общините и гражданите, уронва доверието в институциите на местното самоуправление, и не на последно място завещава на новоизбраните съвети и кметове "плащането на чужди сметки".

В обръщението се подчертава, че всеки новоизбран общински съветник или кмет наследява проблеми от предишното управление и настояват за правото на новите управи да започнат реализацията на своята политика „на чисто".

Междувременно от ГЕРБ информираха, че партията започва обучителни курсове по местно управление на кандидатите си за кметове и водачите на листи в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново.

През подобни курсове ще преминат и всички кандидати за кметове в по-малките общини около големите градове, както и първите трима кандидати за съветници.

Предвиждат се и срещи на номинираните от ГЕРБ с представители на Австрийската народна партия.

Днес председателят на партията Цветан Цветанов ще представи в Бургас и слогана, под който ще премине кампанията й за местните избори.