Започна Националният съвет на ГЕРБ, чиято цел е да представи коалиционно споразумение за пълен мандат на управление. Текстът ще бъде представен и на парламентарната група на ПП-ДБ. Форумът бе открит от заместник-председателя и депутат от ГЕРБ Томислав Дончев и въпросът дали има логика да се даде цялата власт на втората партия - ПП-ДБ.

Едно правителство се избира, за да дава резултати, а с изключение на Мария Габриел други не могат да се похвалят с добри резултат, каза Дончев. Най-големият проблем е разсъждението на правилни и неправилни партии, анализира Дончев и продължи с разсъждения за правилните партии и добрите граждани.

Според него ротацията в настоящия ѝ вид е по-скоро безсмислена. Единственото сигурно е, че нещата не могат да продължат така. Не може да допуснем Министерски съвет да е нещо средно между стажантска програма и туристическа агенция. Не можем да оставим Мария Габриел да е заложник на неадекватни министри, категоричен бе Дончев.

Той смята, че покрай всички ултиматуми, които са получили ГЕРБ могат да отида на нови предсрочни парламентарни избори. Държавата обаче нямала нужда от нови избори, но има и трети вариант - да се въведе ред, ясен регламент и механизми за вземане на решения. Няма ултиматуми, а има шанс - нещата да станат нормални, да има правила, ред, гаранции, че правителството ще работи и ще постига резултати за хората, каза Дончев.

ПП-ДБ поставиха условие на ГЕРБ за ротацията

ПП-ДБ поставиха условие на ГЕРБ за ротацията

Те настояват за попълването на Комисията за предотвратяване на корупцията и регулаторите

Прогнозата на Дончев е, че при едни нови избори първите (ние, ГЕРБ, бел.ред.) могат да станат още по-силни, а вторите (ПП/ДБ, бел.ред.) могат да станат трети.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев заяви, че е против сглобката и Промяната от ден първи. Той разкритикува и премиера акад. Николай Денков затова, че е заплашвал с оставка на правителството, ако се отмени дерогацията на руски петрол още миналата година. С 10 млрд. лв. финансираха режима на Путин и когато почина Алексей Навални реваха като опечалени майки във Фейсбук, продължи с критиките си Делян Добрев.

"ПП са измамници в бели якички, държавата е в застой, теглят се милиарди кредити, за да се финансират социални разходи. Задлъжняваме, за да можем да вдигаме социалните разходи, за да изглеждаме добре. Надявам се този край да е съвсем близо", отсече Делян Добрев.

Депутатът от ГЕРБ Рая Назарян добави, че правовата държава се управлява при ясни правила и принципи. Обидно е към избирателите коалиционните партньори да се наричат сглобка, неприятели и да управляват с меморандум. ГЕРБ ще положат всички необходими усилия за постигане на споразумение за съвместно управление - кой носи отговорността, как се взимат решенията и кой взима решенията, каза Назарян. Иначе според нея от сегашното управление нямало никакъв смисъл.

Рая Назарян обвини премиера Николай Денков, че не иска да се върне в Министерство на образованието и не заслужава да носи титлата академик. Съдебната реформа и борбата с корупцията не са лозунги и телевизионни интервюта. През последните месеци НС прие редица важни закони за държавата и всички те били приети с експертното участие на ГЕРБ. Предстоят важни закони като Закона за съдебната власт, в който трябва да бъдат отразени промените в Конституцията, обясни тя.

"Ако сега отидем на нови избори, съдебната реформа ще се провали, тъй като тя е в момента е наникъде", коментира Назарян.

Правосъдие за всеки: Съдебната реформа да се отпуши сега и веднага или никога

Правосъдие за всеки: Съдебната реформа да се отпуши сега и веднага или никога

За това призовават от гражданската инициатива в свое отворено писмо