Изненадващ обрат в пленарна зала отново постави под въпрос мястото на настоящия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Партньорите на ГЕРБ поискаха отстраняване на главсека на МВР
Още...

След като вчера народните представители премахнаха в последния момент думата "старша" в изискванията за ръководна позиция и оставиха голям шанс на Лазаров за поста, то в последните текстове от новия закон за силовото министерство картината за обърна.

Изненадващо и неочаквано за голяма част от пленарна зала депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев предложи в преходните и заключителни разпоредби на закона да бъде вписан текст, според който в срок от един месец от влизане в сила на закона да се прекратят пълномощията за работа на главния секретар Светлозар Лазаров, председателя на ДАНС Владимир Писанчев и на председателя на ДАТО Цветан Китов, а след това президентът Росен Плевнелиев да издаде указ за назначаването на техни заместници.

Постът не ми е самоцел, контрира главсекът на МВР Лазаров
Още...

Това предложение дойде като гръм от ясно небе за депутатите от опозицията, които обявиха, че подобно предложение е против правилника за работа на парламента, тъй като не е гласувано в комисия.

Напрежението по този въпрос прекъсна пленарното заседание и депутатите излязоха в почивка, за да обсъдят дали да запазят местата на Лазаров, Писанчев и Китов.

След извънредната почивка и консултациите в кабинета на председателя на НС между партиите скандалното предложението бе оттеглено веднага след паузата.

Предвид добрия тон и дух на дебата за МВР и предвид консултациите на председателски съвет, заради добрия тон, уважението, добронамереността и за да не се счита, че в моето предложение има умисъл, оттеглям предложението, заяви Пламен Нунев, като не стана ясно обаче, какво го е накарало изобщо да го внесе.

Така спокойният тон по промените в Закона за МВР се върна.

Вътрешният министър Веселин Вучков успя да избяга от медиите и от въпроса знаел ли е за спорната поправка и съгласен ли е бил с нея. Вместо него повече яснота по въпроса даде заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Разбра се, че герберите са били наясно с поправката. След като се създаде това политическо напрежение, смятам, че не трябваше по никакъв начин да нарушаваме духа на този законопроект, изтъкна обаче Цветанов. От тук нататък, по думите му, вътрешният министър и МС трябва да се съобразят с разпоредбите на закона.

Цветан Цветанов не знае дали главният секретар на МВР отговаря на изискванията на новите разпоредби да заема поста, тъй като не бил запознат с професионалната му кариера.

Вучков бил запознат с поправката преди да бъде направено предложението от Пламен Нунев. Заради възможността да възникне конституционен проблем с начина, по който се прави поправката - без да е разглеждана в ресорната комисия, се наложило поправката да бъде оттеглена.

Освен това мнозинството се изплашило от заканата на опозицията да обтегне политически обстановката заради скандалната поправка. Явор Нотев от Атака обяснил, че от юридическа гледна точка не трябвало да се прави тази промяна, предлагана от ГЕРБ.

Иначе, преди да напусне сградата на парламента в пленарна зала силовият министър благодари за приемането на закона. Този закон е необходим, категоричен бе той. Вучков благодари на партиите, които подкрепят кабинета и са внесли промените.

Министърът е категоричен, че най-добре е кариерата на служители да става с конкурс, че мястото на ГДБОП не е в ДАНС, а административната реформа в МВР се нуждае от подкрепа.

Той си пожела 2015 да е историческа година от гледна точка на това разузнавателните служби да имат закони, а не да работят основата на подзаконови нормативни актове.

Според Мая Манолова от БСП скандалната поправка в Закона за МВР цели ГЕРБ да овладеят всички силови структури.
Българските граждани са свидетели на срамни сделки и погазване на закона за разпределяне на постове в управляващата коалиция, каза червената депутатка.

Аз честно казано не разбрах какво стана в пленарна зала, макар че много внимателно следих целия дебат. Това обясни по-късно през деня вътрешният министър по повод предложението на Пламен Нунев.

Пред медиите той сподели принципната си позиция. Искам целият закон да бъде обнародван в Държавен вестник и тогава да се спази процедурата за това, как се назначава новия главен секретар по новата процедура, каза той.

Главният секретар според силовия министър трябвало да се подбере измежду хора с достатъчно професионален опит, с добра професионална биография с поетапно развитие в кариерата.

След като влезел законът за МВР в сила, тогава той щял да оповести решението си за съдбата на Светлозар Лазаров.