Депутатите от ГЕРБ внасят проектозакон за старите столици на България. На брифинг в сградата на парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че страната ни има богата история. В диалог с местната власт е постигнато съгласие да се покаже богатото ни културно наследство.

Цветанов се надява да намери съмишленици и сред останалите политически формации. Старопрестолните столици трябва да са с особен статут. Те са визитната картичка на страната ни. Целта е тези градове да получават целево финансиране за опазване на културната инфраструктура.

Ясно ще се регламентират права и задължения, заяви Цветанов. Кметовете на старите ни столици, изразиха задоволство от новия проектозакон.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов също настоя за подкрепа за развитие на старите ни столици. Ценността на един обект не са неговите декари, подчерта той. България има много ценности, похвали ни той.

Този закон трябва да ни изведе напред в културната индустрия, която е сериозно бюджетно перо, очаква депутатът от ГЕРБ.

21 милиарда долара печели Турция от културен туризъм. Рашидов очаква бърза възвръщаемост от туризма в тези културни обекти. До последната брънка, където в страната има културно наследство, трябва да има влияние този закон, допълни Вежди Рашидов.